Kış Öksürüğü Deyip Geçmeyin

Kış Öksürüğü Deyip Geçmeyin

Öksürük, çoğu zaman mevsimsel bir değişim olarak algılanırken, uzmanlar başka hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Öksürüğün nedenleri arasında birçok etkenin bulunabileceğini söylediler. Ozcl Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Vedat Akpınar, öksürük, havayollarında bulunan yabancı maddeleri dışarı atmaya yönelik bir refleks olduğunu belirterek, "Hastalıklara yakalanmamak için dikkat ediyor ve iyi besleniyorsunuz ama yine de öksürük sizi gece uykunuzdan uyandırmaya başlıyor.

13u öksürüklerin soğuk havalardan kaynaklandığını ve geçici olduğunu düşünerek önemsemezseniz hata yapmış olursunuz, kış mevsiminde ortaya çıkan öksürükler başka hastalıkların belirtisi olabilir" dedi. Öksürüğün nedenleri arasında birçok etkenin bulunabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Vedat Akpınar, havayolları, akciğer zarı, yutak, gırtlak, burun, sinüsler, dış kulak kanalları, kalp zan, yemek borusu, mide ve diyafram adlı solunum kasında, öksürük refleksini başlatan reseptör denilen alıcıların bulunduğunu ve bu organların hastalıklarının da öksürüğe sebep olabileceğini ifade etti. 

Öksürüğün Süresi Çok Önemli

Öksürüğün süresine dikkat çeken Uzm. Dr. Akpınar, "Öksürükler; üç haftadan kısa (akut) veya üç haftadan uzun (kronik) süreli olabilir. Akut öksürüğün en sık nedeni, özellikle virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bunun dışında farenjit, sinüzit, bronşit, zatürre ve saman nezlesi gibi hastalıklar da öksürüğe neden olabilir" diye konuştu.

Özellikle üç haftayı geçen öksürüğün mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Akpınar, "Akciğer filmi, öksürüğe neden olabilecek zatürre, tüberküloz (verem), akciğer kanseri aibi hastalıkların saptanmasında önemli bir yardımcıdır. Kronik öksürüğün diğer sebepleri arasında, astım, bazı tipik olmayan enfeksiyonlar, reflü (mideden yemek borusuna asit kaçması), tümörler, akciğerlere yabancı cisim kaçması, tiroid bezinin büyümesi, hatta kalp yetmezliği gibi bir çok hastalık bulunabilir" diye konuşlu. Uzun süren (kronik) öksürüğün sigaraya bağlı nedenlerine de dikkat çeken Uzm. Dr. Vedat Akpınar, sigara içenler tarafından genellikle normalkabul edilen öksürüğün, aslında pek çok farklı hastalığın habercisi olabileceğini belirtti. Akpınar, sigara içenlerin öksürüğü belirli bir süre sonra kanıksamakta olduklarını ve bu durumun bir hastalık belirtisi olabileceğini kabul etmediklerini söyledi ve bu durumunda, kronik bronşit gibi pek çok hastalığın tanısında gecikmeye sebep olabileceğini kaydetti.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...