Psyllium (Karnıyarık Otu) Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Psyllium (Karnıyarık Otu) Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Karnıyarık otu adıyla da duyduğumuz psylliumun bağışıklık sisteminden sindirim sistemine birçok konuda olumlu etkisi var.

Psyllium; Karnıyarık Otu “Plantago Ovata” bitkisinin tohumlarından kabuklarından elde edilen bir lif türüdür.  Hindistan ve Asya’da sıklıkla rastladığımız bir bitkidir ve uzun yıllardır geleneksel tıpta kullanıldığı biliniyor. Kabuk, granül, kapsül veya toz şeklinde bulunur. Karnıyarık otu tohumlarının özel kabuğundan elde edilen toz, suda çözünebilen bir yapıdadır ve lif bakımından oldukça zengindir. Diyet takviyesi olarak kullanılır, diyabet hastaları, özellikle çölyak hastaları gibi glüten hassasiyeti olan kişiler için tozu harika bir alternatiftir. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten tutun bağırsak hareketlerini düzenlemeye kadar birçok faydası olduğunu söyleyebiliriz. 

  • Karnıyarık otu içeriğindeki birçok mineral ve vitamin sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sistemini destekler.  Prebiyotik etkileri ile bağırsak sağlığını korur.
  • Besin lifi bakımından zengindir ve bu sebeple de uzun süre tokluk hissi sağlar.
  • Psyllium’un özünde bir müshil olduğunu söyleyebiliriz. Bağırsaklarda jelimsi bir kıvam alarak laksidatif bir etki yaratır, bağırsak hareketlerini rahatlatır.
  • Jel oluşturan lifler gıdaların sindirimini yavaşlatır ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Psyllium gıdaların sindirimini yavaşlattığı için yemekle birlikte alınması kan şekeri üzerindeki etkisini arttırır. Diyabet hastaları üzerinde yapılan çalışmalar psylliumun kan şekerini düşürmede etkisi olduğunu göstermiştir.
  • Hem ishali hem kabızlığı önlediğini söyleyebiliriz. Bağırsak duvarını yumuşatan psyllium, bağırsakların nemliliğini arttırarak kabızlık sorununa çözüm olur. Aynı şekilde ishalin olduğu durumlarda bağırsaklardaki suyu kendine çeker.
  • Vücuttaki sıvıyı emerek hacim kazandığı için uzun süre tokluk sağlar. Bu özelliğiyle de kilo verme sürecinde iyi bir yardımcı olabilir.
  • Kolesterolün dengelenmesini sağlar. Bu sebeple kalp ve damar sağlığını koruduğunu söylemek de mümkün.

Psyllium Nasıl Kullanılmalıdır?

Psyllium lifini takviye olarak alabileceğiniz gibi besinlerden doğal yolla da alabilirsiniz. Normal beslenme düzeni dışında glütensiz unlarla yapılan tariflerde de karnıyarık otu tozu (psyllium) kullanabilirsiniz.

Karnıyarık otunu kapsül, granül ya da toz halinde bulabilirsiniz. Toz formunda alırsanız üzerindeki kullanım talimatlarına göre kullanabilirsiniz. Kullanımda önerilen miktar en fazla günde üç kere 5’er gram şeklindedir. Yemekten önce 1 tatlı kaşığı kadar karnıyarık otu tozunu suya karıştırarak tüketebilirsiniz. Ancak karnıyarık otu tozu suyla temas ettikten sonra hemen şişeceğinden bekletmeden tüketmeli ve vücuttaki suyu emeceğinden gün içerisinde bolca su tüketmelisiniz. 

Karnıyarık otu tozunu glüten hassasiyeti olan kişiler glütensiz hamur işi tariflerinde rahatlıkla kullanabilir. Karnıyarık otu tozu hamurunuza doku ve esneklik katacaktır. Hamurunuzun kıvam almasını sağlar. 

Psylliumu Kimler Kullanmamalı? Zararları Var Mıdır? 

Karnıyarık otu güçlü etkilerinden dolayı herkesin kullanımına uygun olmayabilir.

Özellikle astım gibi kronik ve ciddi rahatsızlığı bulunan kişilerin,

Özel bir diyet uygulaması gerekenlerin,

Alerjik bünyesi olanların, 

Hamilelik ve emzirme döneminde olanların,

Bağırsak tıkanıklığı olan kişilerin kullanması önerilmemektedir. Bu yüzden takviye olarak kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Bunun yanında az sıvı tüketiyorsanız ya da gün içerisinde aşırı lif tüketiyorsanız psyllium kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Bağırsak üzerinde güçlü etkisi olduğu gibi olası yan etkileri de genellikle bağırsaklar ve sindirim sistemi üzerinde görülür. Aşırı tüketilmesi durumunda mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi yan etkiler görülebilir. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...