Uyku Bozukluğuna Doğal Çözüm

Uyku Bozukluğuna Doğal Çözüm

Baharın gelmesi ile uyku sorunsalı tekrar baş gösterdi. Kimileri için bu geçici bir durum iken kimileri için ise bir hastalık.

Uyku sorunları mevsim geçişlerinde ortaya çıkabilir. Sadece mevsim geçişlerinde uyku sorunları yaşıyorsanız bunu basit yöntemlerle geçiştirebilirsiniz. Mesela yastığınızın altına lavanta kesesi yerleştirebilirsiniz. Lavanta kokusu yatıştırıcı etkisi ile aromaterapinin önemli bir parçasıdır. Uyku düzenine yardımcı olur. Melissa çayı da bir başka yöntem olabilir. İçerdiği terpenler ve polifenolikler sayesinde rahatlatıcı etkiye sahip olan melisa bitkisi uzun yıllardır yatıştırıcı ve uyku düzenleyici olarak kullanılmıştır. Günde 3 defa 15 gün boyunca melisa içmek ve 5 gün ara vermek (dilenirse aynı şekilde tekrarlanabilir) uyku sorunlarına yardımcı olmaktadır.  Ancak uyku düzensizliği kronikleşmiş ve mevsim geçişlerinde bu düzensizlikler daha da artmışsa bu yöntemler yetersiz kalacaktır.

Bir hastalığı/sorunu ortadan kaldırmak istiyorsak öncelikle bunun kaynağına inmemiz gerekir. Bu hastalığın/sorunun sadece bedensel kaynağı değil psikolojik temelinin de ne olduğu önemlidir. Kronik uykusuzluk ya anksiyete sonucudur ya da habercisidir. Ancak uyku bozukluğu kişiyi sadece psikolojik bir hastalıkla bırakmaz. Ardından bağışıklık sistemine saldırır ve pek çok hastalığa neden olabilir. Kronik uyku bozukluklarında destek almak şart. Bitki olarak kedi otu en fazla önerilen, araştırmalarla etkisi gösterilmiş. Valerian olarak bilinen,  Latincesi de Valeriana officinalis olan bu bitkinin özellikle köklerinden elde edilen ekstreler çok kıymetli.  Valerin, chatin, valtrat, valerianikasit, valerenon, bornilasetat gibi bileşimler içeren bu bitkinin ekstreleri pek çok Avrupa ülkesinde reçetesiz ilaç olarak satılmaktadır. Kedi otu kadınlarda, menopoz dönmesi uyku bozukluklarına da iyi geldiği görülmüş bir bitki. Aynı zamanda huzursuz bacak sendromu için de kullanılmış, çalışma yapılmış bir bitki.

Kedi otunun en etkili kullanımı takviye olaraktır. Çünkü bitki ekstre olarak etkili oluyor.  Kedi otu kronik uyku bozukluklarında pek çok doktorun da önerisi. Bu bitkinin yanında yukarıda bahsedilen melisa çayı kürü de yapılabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...