Bazılarına Az Uyku Yeter

Bazılarına Az Uyku Yeter

Gece sadece altı saat uyuyan ve yorgunluk hissetmeyen bir kadın ve kızında bir genin değişime uğradığı saptandı.

California Üniversitesinden nöroloji profesörü Ying-Hui Fu başkanlığında bir ekip, uykuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yaparken, gece sadece altı saat uyuyan ve yorgunluk hissetmeyen bir kadın ve kızında bir genin değişime uğradığını saptadı. 

Profesör, ekibin, kadın ve kızının yaşamları boyunca diğer çoğu insandan daha az uykuya ihtiyaç duyduğunu saptadığını belirtti. Uyku evrelerini düzenlemesiyle tanınan DEC2 adlı gen üzerinde yapılan analizlerin, bu kişilerdeki genin değişime uğradığını gösterdiği kaydedildi. 

Araştırmacılar, bu hipotezlerini doğrulamak için değişime uğramış bu geni farelere verdi ve farelerin uykularını gözlemledi. 

Profesör Fu, gözlemleri sonucunda farelerin daha az uyuduğunu ve uykudan yoksun kaldıklarında da bunu daha az telafi etmeye ihtiyaç duyduğunu açıkladı. 
Fu, farelerdeki bu durumun, az uyku sendromuna bağlı diğer davranışların veya psikolojik durumların bulunup bulunmadığını daha açık bir şekilde araştırma olanağını kendilerine vereceğini söyledi. 

İnsana gerekli ortalama uyku süresinin sekiz ila sekiz buçuk saat, tatil günlerindeyse yedi saat 45 dakika olduğu belirtildi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...