Potasyum Nedir Ve Hangi Besinlerde Bulunur?

Potasyum Nedir Ve Hangi Besinlerde Bulunur?

Potasyum birçok besinde bulunmakla birlikte vücudumuz için hayati öneme sahip minerallerden biri. Hangi besinlerde bulunduğuna ve faydalarına birlikte bakalım.

Potasyum, insan sağlığının sağlıklı çalışabilmesi için gerekli bir mineraldir. Potasyumun kaslar, sinirler ve kan basıncıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Enzimlerin işleyişinde, hücre bölünmesi ve büyümesinde, DNA sentezinde, kalp atışlarının düzenlenmesinde görev alır. Sodyum ile birlikte çalışarak vücuttaki sıvı dengesini sağlar. Bu görevi insan vücudundaki en önemli görevidir ve hayati öneme sahiptir. Kandaki potasyum seviyesinin düşüklüğü ve fazlalığı ciddi sorunlara yol açabilir. Yetişkinler için potasyum değerinin ortalama 3,5 – 5 değerleri arasında olması gerekmektedir. Tıbbi olarak potasyum yüksekliği hiperkalemi, potasyum düşüklüğü ise hipokalemi şeklinde isimlendirilir. Son yapılan araştırmalara göre bir yetişkinin günlük alması gereken potasyum miktarı 3500-4700 mg’dır. 

Besinler ile alınan potasyum ince bağırsaklardan emilir, vücuttan atılımı ise böbrekler tarafından yapılır. Böbrek hastalıkları potasyum mineralinin vücuttan atılımını etkileyerek potasyum değerinde etkilere sebep olabilir. 

Potasyumun Faydaları Nelerdir?

Potasyumdan zengin besinlerin tüketiminin felç riskini azaltabileceği bildirilmiştir. Ayrıca diyabeti ve insülin direnci olan kişilerde kandaki glikoz seviyelerinin düzenlenmesinde potasyumun olumlu etkileri mevcuttur.

Vücutta aşırı depolanan sodyumun vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olan potasyum kan basıncını azaltır. Araştırmalar potasyum içeren besinleri tüketmenin hipertansiyon riskini düşürdüğünü göstermektedir. 

Potasyum böbrek taşı oluşumundan korur. Vücuttaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olur.

Kemikleri besler. Yeterli potasyum tüketimiyle kemik erimesine karşı koruma sağlanabilir. Kas kütlesinin korunmasında da potasyum etkilidir. 

Potasyum İçeren Besinler Nelerdir?

Potasyum, bedenimizde bulunsa bile vücut tarafından üretilmesi mümkün olmayan, dışarıdan alınan; sebze ve meyvelerin içerisinde yüksek miktarda bulunan bir mineraldir. Yeterli miktarda potasyum almanın en iyi yolu değişik türde yemekler yemektir. Potasyum içeren başlıca besinleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Ispanak, maydanoz, marul,lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler
  • Pancar, patates, domates gibi sebzeler
  • Muz, erik, avokado,karpuz,nar gibi meyveler

Bunların dışında birçok besin çeşidinde az ya da çok miktarda potasyum bulunduğunu söyleyebiliriz.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...