Vitaminler, Mineraller Ve Doğurganlık

Vitaminler, Mineraller Ve Doğurganlık

Vitamin ve minerallerin vücuda sağladığı sayısız faydalar vardır. Peki vitamin ve minerallerin doğurganlığa sağladığı katkıları duymuş muydunuz?

Vitamin ve mineraller ve eser elementler doğurganlık için oldukça büyük bir önem taşıyor. Doğal yollardan alınan vitamin ve minerallerin vücuda uyum sağlaması çok daha kolay. Hamile kalmak isteyenler bu önemli maddelere çok dikkat etmeliler.

Vitaminler

E Vitamini:

E vitamini eksikliği kadınlarda yumurtalıkların çalışmasını engelliyor. Buğday çimi, fıstık, soya, yulaf ezmesinde ay çekirdeğinde ve yağında bol miktarda bulunmaktadır.

A Vitamini:

A vitamini eksikliği kadınlarda adet düzensizliğine ve göğüslerin sertleşmesine neden olur. Balık yumurta, tereyağı, ıspanak, tere, havuçta bol miktarda bulunur.

B12 Vitamini:

Yumurtalığın kusursuz işlemesini sağlıyor. Bu vitamini eksikliği doğurganlığı da etkileyebiliyor. B12 vitamini ve folik asit yumurtalığın kusursuz işlemesini sağlıyor. B12 vitamini ve folik asit eksikliği ise doğurganlığı etkileyebiliyor. A. E. C vitaminleri hücrelere zarar veren moleküllerin üretimini engelliyor.

B6 Vitamini:

Bu kıymetli vitamin hücre bölünmesini sağladığı için gebelikte vazgeçilmez bir vitamin. B6 vitamini folik asit, magnezyum ve çinko gibi minerallerle birleştiği zaman cinsellik hormonunun üretimini artırıyor.

Mineraller 

Çinko:

Çinko cinsellik hormonunun üretimi için çok gerekli bir mineral. Eksikliği kadınlarda yumurtalıkların çalışmamasına neden oluyor. Buğday kepeği, kuru fasulye, mercimek, yumurta ve ekmekte bulunuyor.

Fosfor:

Eksikliği cinsel bezlerin çalışmamasına ve sinirleri deformasyonuna neden olur. Soya, buğday çimi, yumurta, badem, kuru fasulyede bulunur.

Magnezyum:

Küçük yaşlardan itibaren dikkatle alınması gereken bir mineral. Eksikliği kısırlığa neden oluyor. Hububatta, muşmula, fındık ve karaciğerde bulunmaktadır.

İyot:

Eksikliği de vücutta cinsel bezlerin çalışmasını engeller. İyotta en fazla ihtiyaç tiroit bezesinde bulunmaktadır. Bu bezenin çalışması için gereklidir. Tiroit bezinin meydana getirdiği hormonla protein karbonhidrat yağ, su metabolizması ayarlanır. İyot şişmanlatır veya zayıflatır. Karaciğer kaslarımız ve cinsel bezlerimiz için gereklidir. İyot; soğanda, sarımsakta, karides ve sütte bulunur.

Folik Asit:

Daha öncede belirtildiği gibi diğer vitaminlerle birlikte yumurtalığın kusursuz bir şekilde işlemesini sağlıyor. Yeşil sebzelerde bol miktarda mevcut. Özellikle brokolide. Folik asit eksikliği anne karnında bebekte omurga eğriliğine yol açıyor. Bu nedenle doktorlar anne olmak isteyen kadınlarda folik asit değerini ölçüyorlar. Eksiklik varsa bunu vitamin hapları ile gideriyorlar.

Kuruyemişler

Çamfıstığı:

Bol proteini ve E vitamini ile kadın ve erkekte cinsel isteği artırır. Cinsel tükenmeyi ve buna bağlı olarak ruhi çöküntü ve kalp rahatsızlıklarını geçirir.

Fıstık:

Bol E vitamini ihtiva eder. Kadında ve erkekte cinsel arzuyu artırır. Kadıda hamile kalmayı sağlar. Fıstık tek başına yendiğinde peklik yapabilir. Bu nedenle tek başına yenmemelidir. Portakal, elma, armut ve sebzelerle veya tatlıların üstüne serpilerek yenmelidir.

Antep Fıstığı:

Bol protein ve E vitamini ihtiva eder. Cinsel arzuyu artırır. Hormonları çalıştırır.

Fındık:

Protein ve madensel maddeler fosfor ve demir fazladır. Cinsel bezleri çalıştırır. Vücudunda ahenkli çalışmasını sağlar.

Ceviz:

Bol miktarda çinko, fosfor, kalsiyum, bakır ve protein vardır. Çok kıymetli bir kuruyemiştir. Günde 25gr kadar (avuç içi kadar) yenmesi uygundur daha fazla yenmemelidir. Hipokrat’ın dediği gibi cevizi beyaz peynirle beraber yemek alerji oluşmasını ve dilde meydana gelen acımsı tadı engeller.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...