Kansızlık Sadece Bir Hastalık Değil!

Kansızlık Sadece Bir Hastalık Değil!

Aneminin ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu, hastalıklar topluluğu olduğunu belirterek, mutlaka araştırılması gerektiğini vurguladı.

Anemiyi bir hastalıktan daha çok hastada halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, gözlerde kararma gibi çok geniş bir semptomda şikayetlere sebep olabilen bir hastalık topluluğu olarak düşünmek gerektiğini belirten Doç. Dr. Paşa, sebeplerinin mutlaka aydınlatılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semir Paşa, aneminin bir hastalıktan çok, hastalıklar topluluğu olduğunu belirterek, mutlaka araştırılması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Semir Paşa, bir diğer adı kansızlık olan anemi ile ilgili bilgi verdi. Anemiyi bir hastalıktan daha çok hastada halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, gözlerde kararma gibi çok geniş bir semptomda şikâyetlere sebep olabilen bir hastalık topluluğu olarak düşünmek gerektiğini belirten Paşa, sebeplerinin mutlaka aydınlatılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Kansızlığın Sebepleri 

Kansızlığın sebeplerini sıralayan Paşa, "Anemiler, kemik iliğinde kanın yeterince üretilememesi, üretilen kan hücrelerinin ömrünün az olması, kan hücrelerinin parçalanmasıyla sonuçlanan ya da herhangi bir yerden kanamalara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bir başka kansızlık sebebi de emilim bozukluklarıdır. Özellikle yine kilo kaybı ile birlikte, bu hasta grubunda mide ya da bağırsaklarda demirin ya da başka vitaminlerin, çinkonun emiliminde bozulmalar da kansızlığa sebep olur. Bunları da yaptığımız bazı tespitler ile daha sonrasında ise mide ve ince bağırsaktan biyopsi almak suretiyle tanısını koyup tedavisine geçebiliyoruz" dedi.

Ortaya Çıkış Süresi İle Değerlendiriyoruz

Anemileri ortaya çıkış süresi ve kanama miktarı ile birlikte değerlendirdiklerini aktaran Paşa, kansızlığın sebeplerinin mutlaka aydınlatılmasının gerektiğini vurguladı. Her gördükleri kansızlığı sadece kan vererek ya da eksik olanı yerine koyarak tedavi etmeye çalışmadıklarını kaydeden Paşa, "Bunun sebeplerini mutlaka araştırmamız gerekiyor. Düzenli kanaması olan genç erişkin kadınlar dışında ileri yaştaki bütün kadınlar ve erkekler, genç erişkin erkekler ve çocuklarda kansızlığın sebebinin muhakkak aydınlatılmaya çalışılması gerekir. Özellikle derin anemilerde hastanın çok belirgin şikayetleri olduğunda ve daha da ağırlaştığında bunun üzerinde mutlaka durmak gerekir. Kemik iliğinin yeterince kan hücresi üretemediği durumlarda bir kemik iliği yetmezliği hastalığı ya da kemik iliğini etkileyecek kanser hastalığı yani lösemiler olabilir ya da kan hücreleri üretildikten sonra çevre dokularda karaciğerde ya da dalakta bu hücreler parçalanıyor ya da tutuluyor olabilir. Mesela dalağı büyüten bazı hastalıklar siroz ve brusella gibi dalağı daha çok büyütüp içinde daha çok kan tutulmasına sebep olur. Sonucunda da kansızlığa sebep olabilirler. Bunun dışında bazı kanama bozuklukları Diş etlerinden, idrar yollarından, bağırsaklardan, mideden olan kanamalar kansızlıkla sonuçlanacaktır zaten. Burada eğer bir kanama olayından şüphe ediyorsak onu mutlaka bulmak lazım. Özellikle ileri yaş erkek ve kadınlar için ya da daha genç yaştaki erkekler için mide ve bağırsak hastalıkları içinde özellikle kanserler varsa onları ortaya çıkarıcı radyolojik işlemler ya da bazı tetkikler kullanmak gerekebilir. Aydınlatmadan tedaviye başlamayı çok tercih etmiyoruz" diye konuştu.

Kilo Kaybına Dikkat!

Kansızlıkla beraber kilo kaybeden hastaları çok önemsediklerini dile getiren Doç. Dr. Paşa, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastada kansızlıkla beraber kilo kaybı da varsa altında mutlaka önemli bir hastalık çıkacaktır. Hızlı gelişen, hastada kalp yetmezliği yapabilen, nefesini kesen, başını döndürüp bayılmasına sebep olabilecek kadar şiddetli anemilerde kan vermeyi tercih ediyoruz. Ancak bunun dışındakilerde genelde eğer demir eksikse demiri telafi etmeye B12 vitamini eksikse onu tedavi etmeye çalışıyoruz."

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...