Çocuklarda Diş İpi Kullanmalı

Çocuklarda Diş İpi Kullanmalı

Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın korunmasında önemli bir yer tutuyor. Bunu çocuklara küçük yaşlarda aşılamak gerekiyor.

Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın korunmasında önemli bir yer tutuyor. Bunu çocuklara küçük yaşlarda aşılamak gerekiyor. Fakat diş ipi kullanımı ne yazık yetişkinlerde de çok az.

Çocuklara bu alışkanlığın kazandırılması onların sağlıklı dişlere sahip olmaları için çok önemlidir. Bu konuda çocukların ailelerine büyük görevler düşüyor. Çocukluktan itibaren doğru diş fırçalama tekniğinin yanı sıra diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak hem süt dişlerinin çürümesini engelliyor hem de ömür boyu sağlıklı kalacak kalıcı dişlerin yolunu açıyor. Bu yüzden küçük yaşlarda bu alışkanlığı kazanmak önemli.

Çocukların Diş İpi Kullanma Yaşı

Bebekler ilk dişlerini yaklaşık olarak 3-3.5 yaşlarında tamamlarlar. Altı yaşına geldiğinde ise ilk kalıcı azı dişleri süt dişleriyle beraber yavaş yavaş ağızdaki yerini alamaya başlar. Çocukların 6-7 yaş arasındaki bu dönemine karışık diş dönem denmektedir.

Çocukların dişleri hassastır. Yetişkinlere oranla %50 daha incedir. Kalıcı dişleri ilk çıktıkları zaman tam anlamıyla mineral yapıları tamamlanmamıştır. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra dişler birbirleriyle temas etmeye başlar. Dişlerin ara yüzeylerinde lifli besinlerin ve bakteri plağının diş çürüklerine neden olmaması için diş ipi kullanımına başlanmalıdır. Çünkü diş fırçasının ulaşamadığı yüzeyler diş çürüğünün başladığı yerlerdir. Özellikle bu dönemde diş bakımının yeterince iyi yapılmaması mine yapısının bozulmasına ve yumuşamalara neden olur. Bu bozulma engellenmez ise dişlerde çürüme meydana gelir.

Diş bakımı sürekli yapılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de dişler fırçalandıktan sonra 1 saat boyunca bir şey yememek gerekiyor. Çocuklara bu alışkanlığı kazandırmak için diş ipi kullanımını eğlenceli hale getirmeniz gerekebilir. Çocuğun kendi ağız ve diş sağlığı ile ilgili olumlu bir bağ kurabilmesi diş ipi kullanımının kişisel temizliğin önemli bir parçası olduğunu düşünmesini sağlayın. Bunun için yaşına uygun, rengarenk ve sevdiği karekterler de diş bakım ürünleri edinin. Böylece çocuğunuzun diş bakımı saatlerini eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Diş İpi Kullanımının Faydaları

Çocukların hayatları boyunca sağlıklı diş ve ağız yapısına sahip olması için iyi bir ağız bakımı eğitimi vermek çok önemlidir. Diş bakımının önemli bir parçası da diş ipi kullanmaktadır. Dişleri sadece fırçalamak ağızda oluşan plağın sadece bir kısmını ortadan kaldırır. Diş ipi ise, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki bakteri plağını ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur. Dişlerin aralarının temizlenmesi ağız kokusu oluşumunu engellerken, diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmesinde önemli rol oynar. Miniklere diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak ileri ki yıllarda oluşabilecek peridontal hastalıklardan koruyacaktır.

Diş İpini Doğru Kullanmak Gerek

  • Dişler fırçalandıktan sonra diş aralarında kalmış plak ve kalıntıları temizlemek için diş ipini diş ile diş etiniz arasındaki boşluğa yavaşça yerleştirilmelidir.
  • İpi diş ile temas edecek şekilde tutarak dişin yan yüzeyi boyunca aşağı ve yukarı doğru kaydırarak uygulanmalıdır.
  • Diş ipi kullanırken diş etine zarar vermemesi için diş ipinin dişler arasında zigzag şeklinde nazikçe hareket ettirmek gereklidir.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çocukların doğru diş ipi kullanımını öğrenmesi ve onları diş sağlığı eğitimine alıştırmak için küçük yaşlardan itibaren diş hekimi ile tanışması gerektiğini söylüyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...