Gebelikte Kilo Dengesi Bebek Sağlığı İçin Önemli

Gebelikte Kilo Dengesi Bebek Sağlığı İçin Önemli

Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, konuyla alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Alınan fazla kilolar anne adaylarını zora sokuyor. Bu dönemde gebelik şekeri ve tansiyonu görülebilir. Bu durum bebekte nemli sağlık sorunlarını başlatabilir. Tam tersi durumlarda yani anne adayı aşırı zayıf olduğunda da bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebiliyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, gebelik döneminde kilo kontrolü ve kilo dengesinin korunması için anne adaylarına şu önerilerde bulundu: Gebelik döneminde vücutta vitamin ve mineraller azalır. Gebelik döneminde anne adaylarında, bebeğin ihtiyacmı karşılayabilmek için kan hacmi artar. Bu durum kalbin atım hacmini de yükseltir. Göreceli olarak tüm bunların sonucunda kansızlık ortaya çıkar. Kansızlığın yanı sıra gebenin vücut depolarındaki vitamin ve mineraller de azalır. Özellikle 20'inci haftadan sonra bebeğin kemik gelişiminde önemli rolü olan total kalsiyum miktarı düşer. Gebelerin dişlerindeki çürümenin bir nedeni de vücuttaki kalsiyum miktarının azalmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde kalsiyum ve magnezyum eksikliği nedeniyle bacaklarda kramplar olur. Gebelikte bebeğin vücut büyümesine bağlı olarak anne adayının protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacı da artar. İlk 3 aydan sonra gebelerin bu ihtiyacı vitamin takviyesi ile giderilir. Özellikle çocuğun zeka gelişimi için önemli olan Omega 3 yağ asitleri, vitamin preparatları ile birlikte verilir.

Alınan Vitamin ve Mineraller Kilo Yapabilir

Gebelere dışardan verilen mineral ve vitaminler iştah artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle gebelik döneminde kilo alma riski olanlara bu tür mineral ve vitaminler önerilmez. Beslenme durumu çok kötü, sigara kullanan ve vücut kitle endeksi ideal olmayan anne adaylarına, gebeliğin son ayına kadar vitaminler kesinlikle verilmelidir. Kan ilaçları ise kan değerlerinin takibine göre kullandırılır. Tüm gebelere rutin olarak kan ilacı verilmesi önerilmez. Hemoglobin değeri 10,5 ya da ll'in altında ise kansızlığı gidermek için ilaç verilir. Gebelik döneminde kırmızı et ve hayvansal gıdaların tüketilmemesi vücutta B12 vitamin eksikliğine neden olur. Sebze tüketmeyen gebelerde ise folik asit eksikliği olabilir. Bu nedenle dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Kontrollü Kilo Almak İçin Bebek Önemli

Kontrollü kilo almak bebek için anne ve bebek için son derece önemli. Gebelik boyunca annenin aldığı kilo, belli bir dengede tutulmazsa gebelik tansiyonu ve gebelik şekeri gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkların sonucunda bebeğe yeterli miktarda kan akımı olmaz. Toplumda, 'Kilolu kadınlar sağlıklı bebek doğurur' algısı yanlıştır. Tüm kadınlar için ideal ağırlık, kilo alım eğrilerine göre belirlenir. Anne adayının aşırı kilo almasının yanı sıra vücut kitle endeksinin çok düşük olması da bebekte sağlık sorunlarına yol açabilir

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...