Anne Sütü Mucizesi

Anne Sütü Mucizesi

Anne sütü, bebeğin ve annenin obezite riskini önemli ölçüde azaltmanın yanı sıra, kanser dahil birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor.

Emziren annelerin meme ve rahim kanserine yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını söyleyen Prof. Dr. Gülbin Gökçay, emzirmenin anne ve bebek için sağladığı faydaları saymakla bitiremiyor. "Çocuğunuzun hem ruhsal, hem bedensel gelişimi için mutlaka emzirin" diyen Gökçay, anne sütü alan çocukların almayanlara göre daha başarılı ve daha sağlıklı olduğuna vurgu yapıyor. Günümüz bilimsel araştırma sonuçlarına göre bebeklerin ilk altı ay yalnız anne sütü ile beslenmeleri ve emzirmenin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Gökçay, konu hakkında şunları söylüyor: Bebeğinizi mutlaka emzirin. Anne sütü içen bebekler içmeyenlere göre daha sağlıklı oluyor çünkü anne sütü  hastalıklara karşı kalkan görevi yapıyor,. Yapılan bilimsel araştırmalar ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerin meme ve rahim kanserine yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. En az 2 yaşına emzirmenin anne ve bebek için gerektiğini ifade eden Gökçay, anne sütünün faydalarını saymakla konu hakkında şunları bitiremiyor.

İlk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenmek çok önemli Anne sütünün bebekler için yararı doğumdan itibaren başlıyor. Doğumdan sonra memelerden çok az miktarda damla damla süt geliyor. Ama bu süt hastalıklara karşı koruyucu yoğun proteinler içeriyor. Biz bu proteinlere antikor diyoruz. Bu proteinler bazı özel hastalık durumlarında verilen ilaçlardan daha yoğun antikor içeriyor, Dolayısıyla bebeğin hastalanmasını engelliyor. Emzirmede ilk 6 ay en hassas dönem, Doğumdan sonra anne ve bebek hiç ayrılmamalı Emzirmede doğum hastanelerindeki uygulamalar çok önemli.

Doğar doğmaz bebek annenin memesine konur ve hemen emmeye başlarsa meme ucundan daha çok uyarı gittiği için beyindeki hormonlar daha fazla salgılanır ve daha fazla süt üretilir, Ayrıca bu süreçte anne ile bebek hiç ayrılmaz ve sürekli bebeğini görürse, o görüntü de beyinde süt yapımında rol alan hormonların salınımını arttırır. İlk günlerde bebek her ağladığında bebek emzirilmeli Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeklerin ağladıkça emzirilmelerini tavsiye ediyoruz. Hatta bazı bebekler çok uyuyor. Böyle durumlarda en az 8 kez emzirilmesini öneriyoruz. İlk 6 ayda bebek orkestra şefi. Yani istedikçe emzirmek önemli. Ancak ikinci altı ayda orkestra şefliğini yavaş yavaş annenin ele alması gerek, Ülkemizde anneler çocuklarını emzirmek istiyorlar Türkiye'de emzirme oranlarına bakıldığında şanslıyız. Doğum yapacak bir anne adayına bebeğini nasıl besleyeceğini sorduğumuzda yüzde 95'in üzerinde bir oranla emzirme cevabını alıyoruz.

İngiltere'de bu oran yüzde 60'lara çıktı diye İngiltere Sağlık Bakanlığı bunu çok büyük bir başarı olarak algılayabiliyor. Çünkü orda toplum anne sütünü unutmuş durumda. Ne mutlu ki bizim toplumumuzda bu bilinç var, Annenin iyi ve çeşitli beslenmesi hem kendi sağlığı hem de çocuktaki tat duyusunun gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Anne ne yerse, anne sütünün tadı da ona göre değişir, Dolayısıyla bebeğin tat duyusu daha çabuk gelişiyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ileri yaşlarda ek besinlere geçme daha kolay oluyor, Diğerlerinde standart bir mama tadına alışmış olduğundan çeşitli tatların gelişmesi daha zor oluyor.

 Bizdeki sorun erken ek besine başlamak Bizdeki annelerin emzirmedeki temel sıkıntısı vücutlarının ürettiği süt miktarının yeterli olup olmayacağı noktasındaki ikileme düşmelerinden kaynaklı oluyor. Yani bizdeki sorun 6.aydan önce ek besine başlamak. Dolayısıyla burada emzirme danışmanlığı çok kritik rol oynuyor. Örneğin bebek ağlayınca annelerde hemen "sütüm yetmiyor" kaygısı ortaya çıkabiliyor ya da çevreden bu konuda telkinler gelebiliyor. Bunun için çeşitli parametrelere bakmak lazım. Bebeğin 15. günde doğum kilosuna ulaşması, ilk 6 ay ayda en az 500 gram alması, büyüme eğrisini izlemesi gerekir. Günde en az 5-6 kez idrar yapıyor olması bebeğin yeterli süt aldığını gösteriyor. Dolayısıyla bunlar varsa annenin endişelenmemesi lazım. Yetmemesi durumunda neden yetmediğine bakmak lazım. Anne yorulduğu için mi veya anne seyrek mi emziriyor ya da doğru teknikle mi emzirmiyor? Bunları araştırıp takip etmek gerekiyor, Anne sütü ile beslenmeyen bebekler daha sık hastalanıyor Günümüzde anne sütünden mahrum kalan bebeklerde ölümcül ishal ve zatürre daha sık görülüyor.

Şunu biliyoruz ki anne sütü ile beslenen bebeklerde ileri yaş koroner kalp hastalıkları, diyabet, alerji gibi bağışıklık hastalıkları daha az gözleniyor. Aynı zamanda bebekler yukarıda bahsettiğimiz hastalıklara yakalansalar bile anne sütü sayesinde daha çabuk iyileşiyorlar. Bazı kanser türlerine anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az rastlanıyor, Örneğin lösemi anne sütü alan çocuklarda çok daha az görülüyor. Bugün artık anne sütünün kanser ve astım gibi bağışıklık hastalıklarında genel olarak koruyuculuğu tıbben kanıtlandı, Çocukların zeka ve ruhsal gelişiminde mucizevi bir besin Anne sütü ile beslenen çocuklarda şişmanlık daha az görülüyor. Zekâ gelişimini arttıran bazı özel yağlar anne sütünde olduğu için çocuklar daha zeki oluyor. Bu yağlar beyin gelişimine dolayısıyla zeka puanına doğrudan etki ediyor. Bununla birlikte anne sütü ile beslenen çocuklarda şizofreni gibi bazı ruhsal hastalıkların görülme sıklığı da çok daha az. Emziren kadınlarda kanser daha az görülüyor Yapılan çalışmalar da kanıtladı ki anne ne kadar uzun emzirirse risk o kadar azalıyor, Kanser riskini azaltmasının yanı sıra Multiple Skleroz (MS) hastalığının etkileri azalıyor.

Bazı kalp hastalıkları daha az görülüyor, Uzun süre emzirdiği zaman bunun yararlanımları daha da artıyor. Emzirmek aynı zamanda annenin doğum sonrası kanamasını da daha çabuk düzenliyor. Emzirirken ortaya çıkan hormonlar annenin ruh sağlığını olumlu etkiliyor, Yani depresyona girmesini önemli ölçüde önlüyor, Emziren anne günde ekstra 500 kalori harcıyor Son olarak "Göğüsüm sarkar" gibi gereksiz endişelerle anneler bebeklerini emzirmek istemiyorsa şu unutulmamalıdırlar ki en iyi kilo verme usulü emzirmedir. Anne emzirdiği takdirde çok iyi kilo verir. Çünkü ekstra 500 kalorilik bir yük yaratıyor emzirmek. Bu bakımdan çocuğunuzu anne sütü ile beslemek gibi bir şansınız varken, bunu sonuna kadar kullanın.   

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...