Bilinçsiz Ağrı Bandı Kullanımı Öldürebiliyor

Bilinçsiz Ağrı Bandı Kullanımı Öldürebiliyor

Kanser hastalarının kullandığı morfin bazlı ağrı bantları ölüme bile neden olabiliyor.Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji..

Kanser hastalarının kullandığı morfin bazlı ağrı bantları ölüme bile neden olabiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Uzman Dr. Can Ebru Kurt, yaptığı açıklamada ağrı bantlarının kanser dışı ağrıların tedavisinde kullanımının ölümle sonuçlanacak risklerle birlikte bağımlılık da yapabildiğini söyledi.

Türk Nöroloji Derneği bünyesindeki Nöropatik Ağrı Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Nöropatik Ağrı Sempozyumu'nun 12'ncisi Antalya'da devam ediyor. 15 Mart'ta sona erecek sempozyumda kanserde ağrı yönetiminden diyabete eşlik eden, ameliyat sonrası nöropatik ağrılar, bel ağrısı, fibromiyalji gibi konularda son gelişmeler değerlendirildi.

Sempozyumda kanser hastalarında tümörün kendisi veya cerrahi, ışın tedavisi, kemoterapi gibi çeşitli tedavilerin nöropatik yani sinir sistemini tutan hastalık sonrası ortaya çıkan ağrılara neden olabildiğini belirtildi. Kanser ağrısının yaklaşık yüzde 20'sinin nöropatik ağrı tipinde olduğunu karma ağrılar göz önüne alındığında bu oranın yüzde 40'a ulaşabildiği belirtilirken, kanserli hastaların nöropatik ağrısını yanıcı, iğne batması şeklinde, elektrik çarpması veya hissizlik' olarak tarif ettiğinin belirtildiği kaydedildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Can Ebru Kurt, kanser hastasında tümörün neden olduğu ağalarda klasik ağrı kesiciler işe yarayabilse de, sinir liflerinin tutulumuna bağlı ağrılarda işe yarayamayabileceğini söyledi. Her iki grupta da önce normal ağrı kesicilerin kullanımıyla tedaviye başlandığını sonrasında sara ilaçlarının devreye girdiğini anlatan Dr. Kurt, üçüncü seçenek olarak morfin türevlerinin hem ağızdan alınımını hem de bant şeklinde kullanımını tercih ettiklerini söyledi. Ağrı bantlarını morfin türevi olduğu için reçetesiz satılmasının mümkün olmadığını belirten Dr. Kurt, bu bantların başka ağrıların sona erdirilmesi için kullanılması durumunda ölüme kadar gidebilecek riskleri barındırdığının altını çizdi, ayrıca bağımlılık riskinin de bulunduğunu söyledi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...