Antioksidan İçeren Besinler ve Antioksidanın Faydaları

Antioksidan İçeren Besinler ve Antioksidanın Faydaları

Antioksidanlar hücre ve DNA hasarını önlemede oldukça önemli bir rol oynuyor. Vücutta kendiliğinden üretildiği gibi dışarıdan beslenme yoluyla da alınıyor.

Antioksidanlar serbest radikalleri temizleyebilen ve hücre hasarını engelleyebilen moleküllerdir. Serbest radikaller vücutta belirli bir düzeyin üzerine çıktıklarında kararsız kimyasal yapıları sebebiyle sağlıklı hücrelere zarar vererek kanser, diyabet, kalp hastalıkları gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Serbest radikaller vücudumuzda sürekli olarak üretilir ancak sigara ve alkol tüketimi, radyasyon, hava veya çevre kirliliği, sık geçirilen enfeksiyon gibi durumlar serbest radikallerin artmasına sebep olur. Vücut bu noktada serbest radikalleri dengelemek için antioksidanlardan yararlanır. Antioksidanlar hasarın bir kısmını tersine çevirerek bağışıklığı güçlendirmede rol oynar. 

Vücudumuzda bulunan antioksidanların bir kısmı vücut tarafından doğal olarak üretilirken bazı antioksidanların beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerekir. Vücudun kendi ürettiği antioksidanlar serbest radikallerin savunulmasında oldukça etkili moleküllerdir. Antioksidan maddeler özellikle sebze ve meyveler olmak üzere birçok besin içerisinde de bulunur. 

Vücutta antioksidan görevi yapabildiği tahmin edilen binlerce madde mevcuttur. En önemli antioksidan türleri arasında; A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, beta karoten, likopen, bakır, manganez,glutatyon gibi vitamin, mineral ve peptitler bulunur. Her bir antioksidanın ayrı bir görevi vardır ve bazıları serbest bir şekilde görev alırken bazıları protein ve enzimlerin yapısına katılarak vücudu korur. 

Antioksidanın Faydaları Nelerdir?

  • Antioksidanın en temel faydası vücuttaki serbest radikallerin dengelenmesini sağlamaktır.
  • Serbest radikallerin sebep olduğu hücre ve DNA hasarına karşı koruma sağlayarak kansere karşı korunmaya yardımcı olur.
  • Yeterli antioksidan alımı kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmede rol oynar.
  • Göz sağlığının korunmasına yardımcı olur, özellikle antioksidan kaynağı olarak bilinen A ve C vitamininin yeterli alımı katarakt oluşumu riskini azaltabilir.

Antioksidan Hangi Besinlerde Bulunur? 

A vitamini: Süt ürünleri, yumurta, karaciğer.

C vitamini: Portakal, limon, kivi, çilek, brokoli, biber ve çoğu meyve sebze çeşidinde bulunur.

E vitamini: Bitkisel yağlar, tam tahıllar, fındık-ceviz gibi yağlı tohumlar 

Selenyum: Deniz ürünleri, fındık, tam tahıllar. 

Likopen: Domates, greyfurt, karpuz, kiraz

Lutein: Ispanak, brokoli, lahana, taze maydanoz, taze kekik gibi yeşil yapraklı sebzeler, mısır, yeşil çay.

Beta karoten: Havuç, ıspanak, mango.

Bakır: Süt, yağsız et, deniz ürünleri

Manganez: Süt, fındık, yağsız et, deniz ürünleri 

Siyah üzüm, bitter çikolata, nar, yaban mersini, böğürtlen, ananas, mercimek, patlıcan gibi çeşitli besinler. Ayrıca nar yüksek antioksidan içeriğiyle “süper besin” olarak da adlandırılır.

İnsan vücudu için oldukça faydalı olan antioksidanlar düzenli ve sağlıklı bir beslenme ile vücuda yeterli miktarda alınabilir. Eksikliğinde ise takviyeler ile destek alınabilir. Takviyeler kullanılmadan önce bir uzmana danışılmalıdır. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...