Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?

Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?

Özellikle son yıllarda popülerleşen Hindistan cevizi çeşitli alanlarda kullanılıyor. Peki Hindistan cevizi ve Hindistan cevizi yağı nedir, ne işe yarar?

Hindistan cevizi; tropik bölgelerde yetişen, meyvesi yenen bir palmiye türüdür. Hindistan cevizi meyvesinin dışı sert, kabuklu; iç kısmı beyaz, etli bir yapıdadır. Meyvenin iç kısmı direkt olarak tüketilebilir. Bunun dışında toz ya da tanecikler halinde pastalarda süslendirmek ve tatlandırmak amacıyla da kullanılır. İçerdiği vitamin ve minareller bakımından iyi bir lif kaynağıdır. Özellikle E, K, C vitamini, demir, potasyum, kalsiyum ve yağ oranı açısından oldukça zengindir. 

Doğal besleyici yağ yönünden zengin bir meyve olan Hindistan cevizinden elde edilen Hindistan cevizi yağı; taze Hindistan cevizi meyvesinin iç kısmında bulunan beyaz renkli etli dokunun sıkılması sonucu elde edilir. 

Hindistan cevizi yağı saklanma koşuluna göre farklı kıvamda bulunmaktadır. 24°C’nin altındaki sıcaklıkta katı, opak ve beyaz görünen Hindistan cevizi yağı; 24°C’nin üzerindeki sıcaklıkta sıvı formda bulunur. Uzun süre bozulmadan dayanabilmektedir. Özellikle her alanda kullanılabilmesi için soğuk sıkım(pres) yöntemiyle üretilen Hindistan cevizi yağı tercih edilmelidir. Bu yöntemle üretilen Hindistan cevizi yağı meyvenin beyaz etli kısmı preslenerek başka bir işlemden geçmeden üretilir. 

Ayurvedik şifa uygulamalarında binlerce yıldır kullanılan, son yıllarda ülkemizde kullanımı oldukça yaygınlaşan Hindistan cevizi yağının faydaları saymakla bitmiyor. Ağız ve diş sağlığı, cilt sağlığı, saç bakımı, kozmetik, gündelik hayata kadar birçok alanda kullanıldığını söylemek mümkün.

Kilo Vermeye Yardımcı

Hindistan cevizi yağı, vücut tarafından kolayca sindirilen ve diğer yağlara oranla daha kısa sürede enerji sağlayan orta zincirli yağları içerir. Orta zincirli yağlar parçalanarak ketonlara dönüştürülür ve bu ketonlar iştahı azaltır ve tokluğu artırır. İştah azaltıcı etkiye bağlı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağının içerisindeki yağların yaklaşık %50’sini metabolizmayı hızlandırmaya ve yağ yakmaya yardımcı olan laurik asit oluşturur. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur.  

E Vitamini Açısından Zengin

Hindistan cevizi yağı barındırdığı E vitamini sayesinde saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olur. 

Özellikle bebeklerde  görülen pişikleri içerdiği E vitamini sayesinde kısa sürede iyileştirir. Pişik oluşmadan düzenli olarak Hindistan cevizi yağı uygulamak pişik oluşumunu önlemeye yardımcı olur. 

Doğal Besleyici ve Nemlendirici

Hindistan cevizi yağı saçlar için doğal besleyicidir. Saçların daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur, aynı zamanda saç derisinin güçlendirilmesinde de etkilidir. Bir saç bakım ürünü olarak kullanılabilir. Yaklaşık bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını saç köklerinden saç uçlarına kadar yedirerek  saç maskesi olarak kullanılabilir. Saç uçlarını besleyerek saç kırılması ve kopmasını büyük ölçüde engeller. Burada dikkat edilmesi gereken şey bakım uygulandıktan sonra saçların Hindistan cevizi yağından arındırılmasıdır.

Hindistan cevizi yağı cilt için doğal nemlendirici özelliğe sahiptir. Özellikle kuru ve hassas ciltler için etkileyici bir nemlendirici olarak kullanılabilir. Ellerinize, bacaklarınıza veya tüm cildinize nemlendirici olarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur, cilt bariyerinin onarılmasını sağlar. Kuru ciltleri besleyerek egzama, kaşıntı gibi şikayetleri azaltır. 

Ancak Hindistan cevizi yağı yüksek oranda komedojenik yani akne üretmeye meyilli bir yapıya sahip olduğundan yüze kullanımında dikkatli olunmalıdır. Yüzünüze nemlendirici olarak uygulandıktan sonra Hindistan cevizi yağını bir yüz yıkama jeliyle cildinizden arındırabilirsiniz.

  • Hindistan cevizi yağı cilde ve saça direkt uygulanabildiği gibi kahveye koyularak da tüketilebilmektedir. Kahvenin içine koyacağınız bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı metabolizmayı hızlandırmaya, açlığı azaltmaya ve enerjinizi artırmaya yardımcı olabilir.
  • Sabah aç karnına dişlerini fırçalamadan önce yaklaşık 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağını 15 dakika boyunca ağzında çalkalamak ağız kokusunu engellemeye, yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Oil pulling denilen bu yöntemin bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinmektedir.
  • Hindistan cevizi yağı aynı zamanda iyi bir makyaj temizleyicisidir. Hindistan cevizi yağını bir pamuğa az miktarda koyup makyajınızı temizledikten sonra yüzünüzü yıkamayı unutmayın.
  • Ciltte özellikle karın ve bel bölgesinde hızlı kilo alıp verme ya da hamilelik sebebiyle çatlaklar oluşabilir. Hindistan cevizi yağı hamilelik döneminde düzenli olarak kullanıldığında çatlak oluşumunu önleyebilir.
  • Topuklara sürülen Hindistan cevizi yağı topuk çatlaklarını yumuşatmaya yardımcı olur.

Ayrıca, Hindistan cevizi yağı ile deri çantalarınıza bakım yapabilirsiniz. Hindistan cevizi yağını balmumu ile birlikte benmari usulü eriterek çeşitli esansiyel yağlarla evde kendi mumunuzu yapabilirsiniz. 

Tüm bu faydalarının yanında Hindistan cevizi yağının doymuş yağ oranı yüksek olduğundan uzmanlar tarafından kullanımında dikkatli olunması tavsiye ediliyor. Özellikle cilt problemleri, kalp-damar hastalıkları bulunan hastaların uzman tavsiyesiyle kullanması önerilmektedir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...