Hamilelikte Üçüncü Hafta

Hamilelikte Üçüncü Hafta

2 haftalık hazırlık aşamasının ardından yumurtanın döllenerek zigota dönüşmesiyle birlikte asıl hamilelik süreci başlar.

2 haftalık hazırlık aşamasının ardından yumurtanın döllenerek zigota dönüşmesiyle birlikte asıl hamilelik süreci başlar.

Hamileliğin 3. Haftasındaki Belirtiler Nelerdir? 

Her anne adayında değişiklik göstermekle beraber bu dönemde tıpkı adet öncesi yaşananlar gibi hafif kramplar, bel ağrıları, halsizlik görülebilir. Ağrı ve kramplar genelde yumurtlamanın olduğu kısımda gerçekleşir. Bunlara ek olarak görülebilen bazı belirtiler şunlardır: 

  • Vajinal lekelenme
  • Göğüslerde hassasiyet ve ağrı
  • Koku hassasiyetinde artış
  • Şişkinlik
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Vücut ısısında artış
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ağızda tat değişiklikleri
  • Bitkinlik ve yorgunluk

Hamileliğin 3. Haftasında Anne Adayında Ne Tür Değişiklikler Olur? 

Hamileliğin 3. haftasında Beta-HCG hormonunda hızlı bir artış gözlemlenir. Üçüncü haftada hormon seviyesi 5-50 mlU/L aralığında olmalıdır. Hormon seviyesindeki artış, yapılan hassas testlerle birlikte tespit edilebilmektedir. Ancak adet kanının gecikmesi durumunda, negatif sonuç çıksa bile test yapılmalıdır. Anne adayı bu haftada genelde sık idrara çıkma, koku hassasiyeti ve göğüs ağrısı hissetmeye başlar. Bu haftada bebeğin sağlam bir şekilde tutunup gelişebilmesi için annenin beslenme düzenine çok dikkat etmesi ve doktorun önerdiği ölçüde folik asit takviyesi alması gerekir. 

Hamileliğin 3. Haftasında Kasık Ağrısı Olur mu

Şiddeti her anne adayında değişmekle birlikte a-hamileliğin ilk haftasından itibaren neredeyse her annede kasık ağrısı görülür. Bu ağrılar gebelik boyunca oluşan fiziksel ve hormonal değişikliklerden veya kas ve bağların genişlemesinden kaynaklı oluşabilir. Her ne kadar normal bir durum olsa da şiddeti önemlidir. Gebelik sürecini olumsuz etkileyen ağrı ve kanama durumunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır 

Hamileliğin 3. Haftasında Beslenme Nasıl Olmalı

Hamileliğin ilk döneminde anne adayı öğünlerine sebze-meyve, tahıl, kırmızı et, kurubaklagil, protein açısından zengin, iyi temizlenmiş ve iyi pişmiş ürünler eklemelidir. Karbonhidrat ihtiyacı kepekli ürünlerden değil, tam buğday ekmeği, tam tahıl ekmeği ve çavdar ekmeğinden karşılanmalıdır. Bebeğin gelişiminde risk oluşturmaması için kafein ve tütün mamullerinden uzak durulması gerekir.  

İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Hamilelik sürecinde zorunlu durumlarda ilaç kullanılabilir. Ama asıl önerilen; demir, folik asit ve kalsiyum gibi desteklerin dışında mümkün olduğunca ilaç kullanılmamasıdır. Fetüsü direkt etkileyen yüksek dozda ilaçların kullanımı doğum kusurlarına yol açabilir, kan damarlarını daraltabilir. Bu da plasentanın işlevinin değişmesine sebep olabilir. Hamileliğin ilk döneminde kullanılan ilaçlar embriyoyu etkilemeyebilir, düşüğe sebep olabilir veya erken doğumu tetikleyebilir.  

Hamileliğin 3. Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli 

Hamileliğin üçüncü haftası henüz çok erken bir dönemdir ve anne adaylarının birçoğu hamile olduklarını bile fark etmezler. Hamileliğin bu döneminde düşük görülmesi de oldukça muhtemeldir. Embriyo üçüncü haftada henüz çok küçük de olsa sinir sistemi gibi temel ve önemli yapıların oluşumu için bu haftalar çok önemlidir. Nöral tüp defekti gibi doğumsal bazı hastalıkların önlenebilmesi için hekim tarafından önerilen vitamin ve mineraller varsa mutlaka kullanılmalıdır.  Evde yapılan erken test sonucunda hamile olduğunu öğrenen anne adayları da bir an önce bir jinekoloji uzmanlarına başvurmalı ve gerekli muayenelerden geçmelidir. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...