Su: Ölüm Kalım Meselesi

Su: Ölüm Kalım Meselesi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 3 yıllık araştırmasını tamamladı ve tüm dünyada insanları öldüren risk faktörlerini belirledi.

Kirli sudan ölen insan sayısı yılda yaklaşık 1,7 milyon: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 3 yıllık araştırmasını tamamladı ve tüm dünyada insanları öldüren risk faktörlerini belirledi. Bu faktörler sırasıyla şöyle; Gıdasızlık, güvenli olmayan seks, yüksek kan basıncı, sigara, alkol, güvenli olmayan su, yüksek kolesterol, kötü beslenmeye bağlı hastalıklar.

Rapora göre en fazla ölüm açlıktan oluyor. 2000 yılında yalnızca açlıktan 3,4 milyon insan öldü. İkinci neden, HIV virüsü. AIDS'in yoğun olduğu Afrika ülkelerinde yaşama süresi 62'den 47'ye düştü. Raporda yoksul ülkelerde 170 milyon çocuğun normal kiloların altında olduğu, 1 milyardan fazla Amerikalı ve Kuzey Avrupalı yetişkin obez olduğu belirtiliyor.

Çin, Tayland gibi gelişmekte olan ülkelerde ölüm nedenleri yaşam stiline göre değişiyor. Sigara, kolesterol, yetersiz beslenme, gıdasızlık gibi risk faktörleri arasında eşit dağılım vardır. Gelişmekte olan ülkelerin bir diğer sorunu da alkol kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklanan ölümler.

Kirli sudan ölen sayısı ise yılda yaklaşık 1,7 milyon. Bu riskler %25 azaltılabilirse, insanlığın yaş ortalaması 10 yıl daha uzayacak.

BM Verileri: Ölüm Kalım Meselesi

  • Yeryüzünün %70'i su, bunun %97.5'i tuzlu su. Geriye kalan %2.5'inin dörtte üçü ise buzullarda.
  • Kirli suların saçtığı hastalıklardan her yıl en az 2.2 milyon insan ölüyor. Her gün 6 bin çocuk, her 8 saniyede 1 bebek can veriyor. Kirli su kurbanlarının çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde. 1.2 milyar insanın içecek suyu yok.
  • Dünya nüfusunun üçte birinin, 2.4 milyar insanın, su arıtma tesisleri yok.
  • Son yüzyılda dünya nüfusu iki kat, su tüketimi ise 6 kat arttı.
  • Kalkınmakta olan ülkelerde sanayi atıklarının %70'i, kanalizasyonun %90'ı doğrudan su kaynaklarına bırakılıyor.

Dünya nüfusunun %40'ı su sıkıntısı çekmekte. 2025'te dünya nüfusunun üçte ikisi yani 5.5 milyar insan su diye inleyecek. 1990'larda kalkınmakta olan ülkelerde 835 milyon insan temiz suya, 784 milyon da arıtma tesislerine kavuştu. Global yıllık yatırım tahminen 70-80 milyar dolar ve bunun 180 milyar dolara çıkarılması gerekiyor. Dünya su kalitesi listesinde Türkiye 45'inci UNESCO'nun Dünya Su Gelişme raporuna göre, Finlandiya en kaliteli suya sahip. Tatlı su kaynakları ve özellikle yeraltı sularının miktarı ve temizliği, atık suyun nasıl işlendiği gibi kriterlere göre hazırlanan listede Finlandiya yı Kanada ve Yeni Zelanda izliyor. Türkiye listenin 45'inci sırasında yer alırken, Almanya 57'nci sırada hem Türkiye'nin hem de Ekvador, Venezüella, Hırvatistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin gerisinde kaldı. 122'nci, yani sonuncu sırada ise Avrupa'nın başkenti Belçika var.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...