Aronya (Chokeberry) Nedir?

Aronya (Chokeberry) Nedir?

Chokeberry olarak bilinen Aronya Meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle Süper Meyve olarak da adlandırılıyor.

Chokeberry olarak bilinen Aronya Meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’Süper Meyve’’ olarak da adlandırılıyor.

Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya Meyvesi vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengindir.Antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biridir.Yaşlanmayı engelleyen Aronya Meyvesi yaşlılık ile ortaya çıkan geçici hafıza kayıplarının da önüne geçebilmektedir.

Aronyanın (Süper Meyve) Faydaları Nelerdir?

  1. Antioksidan kaynağı
  2. Antikanser etkileri
  3. Kalp sağlığına fayda sağlayabilir
  4. Soğuk algınlığı, gribe karş
  5. Bağışıklığa destek:
  6. Damar tıkanıklığı ve kanser riskini azaltıyor
  7. Kan şekeri ve kilo kontrolünde de olumlu sonuçlar vermektedir

Aronyanın (Süper Meyve) Faydaları Nelerdir?

Antioksidan kaynağı: Genellikle üzümsü meyveler doğal antioksidanlar bakımından zengin oluyor. Aronya da böyle. Bu nedenle hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya destek sağlayabilir.

Antikanser etkileri: Tarım Bakanlığı'nın aronya rehberinde şu bilgi paylaşılıyor: "Aronyanın insan sağlığı üzerine etkisi konusunda yapılan çalışmalar sonucunda, meyvelerinin antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından diğer üzümsü meyvelere göre en yüksek değere sahip olduğu ortaya konmuştur. Bu meyve türünün düzenli tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir.

Kalp sağlığına fayda sağlayabilir: Tarım Bakanlığı rehberine göre aronya mevyeleri iyi kolesterol seviyesini artırmakta, kalp hastalığı ve diğer kardiyovasküler problemlere karşı destek sağlayabilmektedir.

Soğuk algınlığı, gribe karşı: Bakanlığa göre aronya kan basıncını kontrol etmede, sağlıklı kan şekeri düzeyini korumada, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmayı güçlendirmede son derece etkilidir.

Bağışıklığa destek: Aronia meyveleri bağışıklık sistemi güçlendirebilir. Bir araştırma aronya bazı zararlı bakterilere karşı güçlü antibakteriyel aktivite sergilediğini bulmuş.

Damar tıkanıklığı ve kanser riskini azaltıyor: Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.

Kan şekeri ve kilo kontrolünde de olumlu sonuçlar vermektedir: Yapılan başka bir deneyde insanın günlük beslenmesine aronya katıldığında, kolesterol düzeyinde yüzde 7 oranında düşüş sağladığı gözlenmiştir.

Aronya (Süper Meyve) Nasıl Tüketilir?

  • Aronya ağzınızda kuru bir his bırakabilir. Bu nedenle farklı şekillerde yiyebilirsiniz.
  • Aronya atıştırmalık olarak taze ya da kurutulmuş olarak yenebilir.
  • Aronya keklere, turtalara, çörek ve pastalara eklenebiliyor.
  • Aronya dan reçel, konserve, marmelat yapabilirsiniz.
  • Aronya yaprağı da kuru meyvesi çay olarak da tüketilebilir.
  • Aronya kahvaltılarda da değerlendiriliyor.
  • Aronya meyveleri acısı olmalarına rağmen çiğ olarak da tüketilebilir.
  • Farklı kültürlerde aronyalı dondurma, aronyalı süt, aronyalı yoğurt sevilen lezzetler arasında.

Aronya (Süper Meyve) Nasıl Muhafaza Edilmelidir

Reçel, sirke, marmelat, dondurma, hoşaf gibi yaş meyvenin kullanıldığı her alanda kullanabilirsiniz.Taze olarak dalından toplanan Aronya meyvesini bekletmeden derin dondurucularda muhafaza ederek her daim taze tutuyoruz .

  • Soğuğa karşı son derece dayanıklıdır (-25 dereceye kadar dayanabilir).

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...