Grip Aşısı Olacaklar Dikkat

Grip Aşısı Olacaklar Dikkat

Grip aşısıyla ilgili olarak, grip hastalığından korunmanın en önemli yollarından biri olduğunu ancak, yumurtaya karşı alerjisi olanları aşı konusunda uyardı.

Cumhuriyet Üniversitesi (CU) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, yumurtaya karşı ciddi alerjisi bulunanların, grip aşısı yaptırmasının sakıncalı olduğunu bildirdi. Engin, virüsle meydana gelen bir solunum yolu hastalığı olan gribin, yüksek ateş, kas ağrıları ve kuru öksürüğe yol açtığını söyledi. " Kış aylarının grip enfeksiyonu için risk taşıdığını ifade eden Engin, bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından birinin grip aşısı olduğunu vurguladı.

Grip aşısının iki şekilde yapıldığını anlatan Engin, bazı aşıların canlı virüs içerdiğini, kimilerinin ise ölü virüsten oluştuğunu dile getirdi. Burundan sprey şeklinde kullanılan canlı virüs içeren aşıların henüz Türkiye'de bulunmadığını belirten Engin, ülkede ölü virüsten yapılan ve iğneyle kas içine verilen grip aşısının uygulandığını bildirdi. Gribin, viral bir hastalık olması nedeniyle herkese bulaşabileceğini ancak şeker, böbrek yetmezliği, astım ve kanser hastalarında daha ağır seyredebileceğini vurgulayan Engin, şunları kaydetti: "Kişi 65 yaş üzerindeyse mutlaka grip aşısı yaptırılmalıdır.

Çünkü bu kişiler hem yaşları itibarıyla risk grubundadır hem de griplerinin zatürreeye çevrilme olasılığı yüksektir. Bu nedenle sağlıklı olsalar bile aşılanmalıdırlar. Şeker ya da metabolik hastalığı, bağışıklık sistemini bozan hastalığı bulunanlar, astım, kronik akciğer, kronik böbrek yetmezliği ve kanser hastaları mutlaka aşılanmalıdır.

Ayrıca 6 ayın altındaki çocuklara aşı yapılması önerilmediği için bunların bakımını yapanlar da aşılanmalıdır. Uzun süreli aspirin kullanmak zorunda olan 6 ay-18yaş arası çocuklara da mutlaka aşı yapılmalıdır. Gebeliklerinde ilk 3 ayını doldurmuş anne adayları da grip salgınının riskli ve yoğun olduğu dönemlerde aşı yaptırabilir." Engin, grip aşısının vaktinin geçirilmemesi gerektiğine işaret ederek, "Hastalık aralık ayından itibaren görülüyor.

Dolayısıyla aralığa girmeden yaptırmak gerekiyor ki kişi grip olmasın. En ideali eylül, ekim, kasım aylarında yaptırmaktır" diye konuştu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...