Uzmanlar kabızlığa tıbbi nedenlerin etkisinin çok az olduğunu, yapılan araştırmalarda çocukların yüzde 96'sının fonksiyonel nedenlerden dolayı kabız oldukları ortaya çıktı.
Öğrenci çağındaki çocuklarda yapılan araştırmalarda, çocukların kirli tuvaletlere girmeme yönünde eğilimi olduğu ve bu nedenden dolayı kabızlığın ortaya çıkabileceği vurgulandı.
82. Yıl Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Murtaza Yetiş, "Çocukların çok küçük bir bölümünde kabızlık organik nedenlere bağlıdır. Yapılan araştırmalarda çocukların büyük bir çoğunluğunda kabızlığın fonksiyonel olduğu belirlenmiştir. Fonksiyonel kabızlık dışkılamadan hoşnutsuz olan ve istemli olarak kakasını tutan çocuklarda görülür. Tuvalet eğitiminin yetersizliği, diyetteki değişiklikler, stres, tuvaletten hoşlanmama gibi nedenler buna neden olabilir" dedi.
Kabızlığı bulunan çocuklarda düzenli dışkılaşmayı sağlayacak koşulların oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Yetiş, "Çocuk eğitilmeli, düzenli dışkılaması ödüllendirilmeli, tuvalete gitmemesine sebep olan etken (kirli tuvalet gibi) ortadan kaldırılmalıdır. Acele etmeden her yemekten sonra tuvalete gitmesi sağlanmalıdır. Ödüllendirme yoluyla her yemekten sonra ve gece yatmadan olmak üzere toplam 3-4 kez tuvalete gitmelidir. Okul çağı çocuklarında günde en az 2 kez tuvalete gitme sağlanmalıdır.
Motivasyon için çocuk psikiyatrisinden ya da psikologdan yardım istenebilir. Bu aşamayla birlikte medikal yaklaşım sağlamak üzere çocuk hekiminin yardımı alınmalıdır" şeklinde konuştu.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.