Seramidin Cilde Faydaları

Seramidin Cilde Faydaları

Cildi zararlı dış etkenlere karşı koruyan seramidler vücudumuzda doğal olarak bulunuyor. Ancak zamanla azalan seramidleri korumak hatta arttırmak mümkün.

Seramidler cildimizde doğal olarak bulunan lipidler yani yağ molekülleridir. Koruyucu cilt bariyerini oluşturmaya ve cildin nemi korumasına yardımcı olur. Cilt hücrelerinin bir arada tutulmasını sağlayan, bağlayıcı özelliğe bağlı seramidler cilt bariyerinin %50’sini oluştururlar. Ancak zaman içinde seramidin azalmasıyla birlikte ciltte kuruluk, kaşıntı ve tahrişe sebep olabilir.  

Seramidin Cilde Faydaları

  • Seramidler cildin onarılmasına ve nemlenmesine yardımcı olurlar.
  • Cildin kirlilik, tahriş edici maddeler gibi çevresel etkenlere karşı korunmasına yardımcı olurlar.
  • Cilt bariyerinin korunmasında önemli ve bağlayıcı bir rol oynarlar. Böylece bakteriler ve zararlı kimyasalların cilde zarar vermesi engellenmiş olur.
  • Nemi hapsederler. Cilt bariyerinde bağlayıcı olması sebebiyle dış etkenlere karşı koruma sağladığı gibi cildin nem kaybetmesine de engel olurlar.
  • Yaşlanmanın gözle görülür belirtilerini azaltır. Cilt bariyerinin sağlıklı olması cilt yaşlanması konusunda oldukça önemlidir. Bu sebeple seramidlerle cildi korumak yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yaşlanma, kimyasallara maruz kalma, sabun, sıcak su gibi faktörler sebebiyle ciltteki seramid seviyesi azalabilir. Seramidlerin yerine konması, cilt bariyerinin sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Seramid üretiminin ve seramidlerin azalması sonucunda cilt bariyeri zayıflar. Zayıf cilt bariyeri zararlı dış etkenlere karşı daha korunmasız bir hale gelir. Cilt hassaslaşır, nemini kaybeder ve ciltte kuruluk, kaşınma, tahriş gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Hatta daha ileri seviyede egzama, rosacea, sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına neden olabilir.* 

*Cildinizde aşırı kuruluk, kaşıntı gibi belirtiler varsa muhakkak bir dermatologa başvurun. 

Seramid Kaybı Nasıl Önlenir?

Seramidler ve seramid üretimi, tıpkı kolajen, hyaluronik asit gibi cilt tarafından doğal olarak üretilmekle birlikte yaş ilerledikçe azalır.

Yaşlanmanın dışında cildi aşırı ovalama, yanlış ürün kullanımı, aşırı hava koşulları gibi nedenler de seramidlerin azalmasına neden olabilirler.

  • Seramidlerin azalmasıyla cilt dolgunluğunu, elastikiyetini kaybeder. Eksikliği en fazla göz ve yanak çevresinde görülmeye başlar. Seramidlerin azalmasını önlemek için cildi soğuk havadan, güneşin zararlı ışınlarından korumak  da etkili bir önlem olacaktır.
  • Yediğimiz içtiğimiz şeylerin seramid seviyesini ve cilt sağlığını da etkilediğini söyleyebiliriz. Bol yeşillik, sağlıklı yağlar ve yağsız protein tüketmek seramidler açısından önemlidir.
  • Doğru cilt bakım ürünleri ciltteki seramid seviyesinin artmasına, cilt bariyerinin onarılmasına yardımcı olacaktır.
  • Duştan hemen sonra cildiniz hala nemliyken seramid içerikli bir nemlendirici uygulamak cildinizin nemi daha fazla tutmasına yardımcı olacaktır.
  • Yüzünüzü sıcak suyla yıkamaktan ve sert bir şekilde ovalamaktan kaçının, yüzünüzü yıkamak için doğru sabunu/ürünü tercih edin.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...