Vajinismus

Vajinismus

Kadınlar görülen sağlık problemlerinden biri olan Vajinismus neden kaynaklanır? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Vajinismus, cinsel ilişkide bulunmak istendiğinde kadının, pelvik (leğen kemiklerinin çevrelediği alan) taban kaslarının ağrı1ı ve spastik kasılmaları ile ortaya çıkan ve oldukça sık görülen bir sağlık problemidir. Yirmi otuz yıl kadar önce bu sorun (erkeklerde ereksiyon zorluğu ile birlikte), cinsel ilişkide bulunulamayan evliliklerin başta gelen nedenleriydi. 1980’lerde, batı ülkelerinde cinsel ilişki çoğunlukla evlilik öncesi dönemde başladığından, vajinismus, genç bekar kadınlarda görülmeye başladı. Vajinismusa, jinekolojik muayene odalarında da, ilk kez pelvik muayene olmaktan korkan genç kadınlar arasında sıklıkla rastlanır. Bütün bu durumlarda, vajinismus, primer (esas) bir olgudur.

Vajinismus, bazen sekonder (başka bir nedene bağlı) olarak ortaya çıkabilir. Herhangi bir fiziksel nedenle şiddetli ağrılı cinsel ilişkisi olan bir kadında, daha sonra refleks olarak vajinismus görülebilir. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlarda da vajinismus gelişebilir. Genel olarak, vajinismus olan kadınlar bu durumun değişmesini çok isterler. Pelvik muayenede en fazla zorlukla karşılaşılan hastalar, daha önce travmatize edilmiş olanlardır.

Bazı hastalarda. vajinismusun tedavisi için vajinal genişletme gerekebilir. En iyi vajinal genişletici, hastanın kendi parmağıdır. Nadiren mekanik genişleticilerin kullanılması gerekir. Bu amaçla tek kullanımlık enjektörlerin plastik kapları başarı ile kullanılabilir. Giderek büyüyen boyda plastik kap kullanılarak genişletme gerçekleştirilebilir. Ereksiyon durumunda penisin ortalama hacmi 57 cc kadardır. 35 cc veya 50 cc’lik enjektör kabına kadar genişletme yapılabilen kadınlar cinsel ilişkide bulunabilirler.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...