Plastik Ürünlere Dikkat

Plastik Ürünlere Dikkat

Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı, BPA maddesi içeren biberonların ve plastik ürünlerin üretiminin, en fazla 2010 yılı sonuna kadar yapılabileceğini duyurdu.

Biberonlarda birçok plastik üründe kullanılan PDA maddesi çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Biberonlar ve su bidonları başta olmak üzere birçok plastik üründe kullanılan PDA maddesinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı, gelişim çağındaki çocukların ve özellikle bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediği bildirildi.

Amerikan Federal Gıda ve İlaç İdaresi ve Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı, BPA maddesi içeren biberonların ve plastik ürünlerin üretiminin, en fazla 2010 yılı sonuna kadar yapılabileceğini duyurdu. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, ölümcül tehlike arz ettiği için dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan Bisfenol A (BPA) adlı kimyasal maddeyi içeren biberon ve plastiklerin zararları ve alınması gereken önlemler ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Biberonlarda bulunan BPA maddesinin tehlike saçtığını belirten Özel, Türkiye de de üretilen ve satışa sunulan biberonların büyük kısmında birçok hastalığa neden olan ve bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyen bir kimyasal madde kullanıldığının ortaya çıktığını bildirdi.

Özel, başta Amerika, Kanada, Fransa, Danimarka olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan bu kimyasalı içeren biberon ve plastik ürünlerin, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açtığı ve bunun yanında gelişim çağındaki çocukların ve özellikle bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediği uyarısında bulundu.

Teb Genel Sekreteri Özel, Şunları Kaydetti:

Stoklarda olan ürünler 2012 yılı sonuna kadar satılabilecek. Bu kimyasalın kullanılmasının tüm ülkelerde yasaklanmasını isteyen EFSA ise Avrupa Komisyonu'yla ortak hareket ederek, ürünlerin acilen pazardan toplatılmasını sağlayacağını açıkladı. Öte yandan, Avrupa Komisyonu, Avrupa Eczacılık Grubu'na (PGEU) gönderdiği yazıyla, bu konunun eczacıların gündemlerine almasını ve tüm diğer paydaşların birlikte hareket etmesini önerdi.

Gerekli Yasal Zemin Oluşturulmalı

Plastik maddeleri daha dayanıklı hale getirmek için, biberonlarda, sert plastiklerde ve ev gereçlerinde kullanılan BPA maddesinin, Türkiye de de hala birçok maddenin üretiminde kullanılmaya devam ettiğini öne süren Özel, "Ancak, insan sağlığında son derece büyük hasarlara neden olabilen bu kimyasalın özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde büyük sağlık problemlerine neden olduğu biliniyor" dedi.

Yapılan araştırmalara göre, FDA'nın izin verdiği BPA oranının 10 kat daha azının bile çocuklara zararlı olduğunu ifade eden Özel, şöyle devam etti:

ABD'de yetişkinlerin yüzde 93 ünün kanında BPA bulunuyor. Her 10 biberonun 9 unda bu madde bulunuyor. Bu noktada vatandaşlarımızın son derece hassas olması gerekiyor. Bu ürünleri alırken üzerinde yazması zorunlu olan BPA içermez etiketli olanlarını tercih etmeleri, geçici bir tedbir olsa da son derece hayatidir.

Piyasadaki biberonların çoğu, Bisfenol A içeren Polikarbonattan üretiliyor. Bisfenol A, biberonun içindeki sıvıya geçebilen, hormon sistemine zarar verici bir kimyasaldır. Biberonun ambalajındaki PC7 yazısı ya da geri dönüşüm üçgeni içindeki 7 rakamı, ürünün içeriğinde Polikarbonat kullanıldığını belirtiyor. Bebek biberonlarının yanında, su şişelerinde, tıbbi cihazlarda, spor ekipmanlarında, damacanalarda, saklama kaplarında, plastik bardaklar gibi pek çok üründe bulunuyor. Biz eczacılar, dünyanın tartıştığı ve bir bir yasakladığı bu kimyasalı içeren ürünlerin üretiminin bin an önce durdurulmasını istiyor, gerekli yasal zeminin oluşturulması konusunda yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...