Sünnet AIDS'e Karşı Koruyor

Sünnet AIDS'e Karşı Koruyor

Kenya ve Uganda da yürütülen iki araştırma, sünnetle AİDS arasındaki ilişki konusunda daha önce Güney Afrika da yapılan araştırmayı doğruladı.

"The Lancet" dergisinin son sayısında çıkan makaleye göre, Kenya ve Uganda da yürütülen iki araştırma, sünnetle AİDS arasındaki ilişki konusunda daha önce Güney Afrika da yapılan araştırmayı doğruladı.

Kenya'nın Kisumu bölgesinde 18 ila 24 yaşlarında 1391'i sünnetli 2784 erkek arasında yapılan araştırma, sünnetli erkeklere virüsün bulaşma riskinin en az yüzde 53 az olduğunu gösterdi. Uganda nın Rakai bölgesinde 15 ila 49 yaşlarında 4996 erkek arasında yürütülen araştırma da, enfeksiyon riskinin sünnetlilerde en az yüzde 51 daha az olduğuna işaret etti.

Kara kıta büyük bir AIDS sorunu ile yaşıyor. Göründüğü kadarı ile hastalığın tedavisinin ve yayılmasının önlenmesi kolay değil. Son yapılan çalışmalar AIDS ile mücadelede sünnetin tahmin edilenden daha büyük bir başarıya sahip olduğunu gösterdi.

İkisi Kenya'da bir tanesi Uganda'da gerçekleştirilen iki yeni çalışma sünnetin HIV virüsü riskini yarıdan daha fazla oranda azalttığını gösterdi. Daha önce Güney Afrika'da yapılan çalışmada da benzer başarı oranları tespit edilmişti.

Çalışma sonuçları saygın tıp dergisi The Lancet dergisinin son sayısında yayınlandı. Kenya'daki çalışmaya 2784 kişi katıldı. Bu kişilerden 1391 tanesi sünnetli geri kalan 1393 kişi ise sünnetsiz idi ve bu kişiler araştırmacılar tarafından iki yıl süre ile takip edildi.

Uganda'da çalışmaya alınan kişilerin oranı aynı ancak rakam biraz daha yüksek ve yaklaşık beş bin kişi... Her iki çalışmada da sünnetli erkeklerin iki yıllık takip süresi içinde AIDS virüsüne yakalanma oranlarının sünnetsiz olanlara göre dramatik şekilde düşük olduğu ortaya çıktı.

Çalışmalar Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından desteklenmişti. İlginç olan bir nokta gerçekte planlanan çalışmanın süresinin daha uzun olmasına rağmen ikinci yılda elde edilen sonuçların sünnetin etkinliğini net ve bilimsel bir şekilde ortaya çıkarması çalışmanın sonlandırılmasına neden oldu.

Halen her beş yetişkinden bir tanesinin HIV virüsü taşıdığı Güney Afrika'da sünnetten elde edilen sonuçların daha önce uygulanan yoğun aşılama programından elde edilen faydalar kadar iyi olduğu ortaya çıktı.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...