Güneşle Aranıza Mesafe Koyun

Güneşle Aranıza Mesafe Koyun

“Gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak için mutlaka şapka takmalı ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmalısınız” diyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu, “Gözlerimizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak için mutlaka şapka takmalı ve kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmalısınız” diyor.

Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışın miktarı, kışa oranla üç kat daha fazla olduğu için yaz mevsiminde güneş ışınlarından korunmak büyük önem taşıyor.

Ultraviyole Işınlar Katarakt Oluşum Riskini Artırıyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu, ultraviyole ışınların gözler üzerindeki olumsuz etkilerinin ciddiyetine dikkat çekerek ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını şöyle sıralıyor:

Ultraviyole ışınlar, göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye, saydam tabakada ağrılı enflamasyona ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabilir. Ayrıca ultraviyole ışınların katarakt oluşumu riskini artırdığı da bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış durumda.. Güneş ışığına aşırı maruziyet serbest radikalleri de ortaya çıkarıyor. Bu durum, retina hücrelerinde hasara neden olarak yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) gelişimine katkı da sağlıyor. . Bu nedenle gözleri güneşten korumak özellikle yaşlı hastalar için de önem taşımaktadır.

Çocuklar Daha Hassas

Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlerden daha az olduğunu belirten Dr. Sakaoğlu, “Yetişkinler gibi her yaştaki çocuklar da ultraviyoleden korunmaya ihtiyaç duyar. Sürekli dış ortamda çalışanlar, gözde kırılma kusurlarıyla ilgili (refraktif) cerrahi veya katarakt cerrahisi geçirmiş olanlar ile retina hastalığı olan kişilerin gözleri de güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha hassastır” diye bilgi veriyor.

Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İyi bir güneş gözlüğü; görünen ışığı, gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken zararlı ultraviyole ışınları da süzebilmeli.

Gözlük camlarının renginin koyuluğu ile ultraviyole ışınları süzme yeteneği arasında bir ilişki bulunmuyor.

Gözlük satın alırken en önemli nokta, ultraviyole ışınlara karşı koruyuculuk değerleridir. İyi kalitede güneş gözlüklerinin çoğu ultraviyole ışınların (UVA ve UVB) % 95'inden fazlasını süzerken bu oran %99 ve daha yüksek de olabilir.

Çevremizden de büyük miktarda ışın yansır. Bu nedenle güneş gözlüklerinin yanları kapalı ve yüzü saracak şekilde olması daha sağlıklıdır.

Polarize camlı güneş gözlükleri ultraviyole ışınları süzmenin yanı sıra yol gibi düz yüzeylerde oluşan ışık parlamalarını engelleyerek daha kaliteli bir görüş sağlama özelliğine sahiptir. Ancak polarize camlarla LCD ekranlara belli bir açıdan bakıldığında ekran görüntüsü kaybolabileceği için araçlarında bu tür göstergeleri olan sürücüler dikkatli olmalıdır.

Kontakt lenslerin çoğu ultraviyoleyi süzme yeteneğine sahiptir ancak lensler göz kapaklarının ışınlardan etkilenmesine engel olamazlar. Bu nedenle kontakt lens kullanıcıları ayrıca güneş gözlüğü takmalarında yarar var.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...