Katarakt Görme Kaybına Sebep Oluyor

Katarakt Görme Kaybına Sebep Oluyor

HVSY Biotechnology'nin CEO'su Dr. Ercan Varlıbaş, dünyada 85 milyon insanın görüşünün bozuk olduğunu, 39 milyon insanın ise göremediğini söyledi.

Varlıbaş, yaptığı açıklamada görme kusurlarını iyileştirici, kaliteli lenslerin kullanıldığı ameliyatlar sayesinde hastaların 18 yaşındaki görüş gücüne kavuşabildiğini belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada tahmini olarak 85 milyon insanın görüşü bozuk, 39 milyonu ise göremiyor. Görüş gücü kaybının yüzde 33’ü katarakt rahatsızlığından kaynaklanıyor. Yaklaşık 20 milyon insan katarakt yüzünden görme gücünü kaybetmiş. Özellikle düşük gelirli ülkelerde katarakt körlüğün en büyük nedeni. Gelir yükseldikçe bu oran düşüyor.

Amerika Birleşik Devletlerinde katarakt nedeniyle kör olanlar yüzde 5 seviyesinde iken Afrika ve Güney Amerika'nın bazı ülkelerinde bu oran yüzde 60'a çıkıyor. 2020 yılında dünyada 60 yaş üzeri 54 milyon insanın katarakt dolayısıyla kör olacağı öngörülüyor" dedi. Varlıbaş, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kataraktın çoğunlukla yaşa bağlı geliştiğini ifade ederek, "Yaşlanan nüfus arttıkça katarakt daha fazla görülüyor. Bunun yanı sıra gençlerde bazı sistemik sorunlar, kafa travmaları, ilaç yan etkileri, hamilelikte anne adayının geçirdiği rahatsızlıklar ile çeşitli göz hastalıkları sonucunda katarakt ortaya çıkabiliyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 400 bin katarakt ameliyatı yapılıyor" diye konuştu.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...