Antrex

Antrex

Antrex nedir ne için kullanılır, Antrex nasıl kullanılır, Antrex ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Kalsiyum Folinat

Ambalaj:

 15mgx100 tablet.

Endikasyon: 

Metotreksat gibi folik asit antagonistleri ile yapılan sitotoksik kemoterapinin ardından antidot olarak kullanılır.Ayrıca, folat eksikliğine bağlı megaloblastik anemilerin tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon: 

B12 Vitamini eksikliği nedeniyle oluşan pernisiyöz anemi ya da diğer megaloblastik anemilerin tedavisinde kullanılmamalıdır.

Uyarılar: 

Yüksek doz metotreksat tedavisi ile birlikte folinik asit uygulaması, anti tümör kemoterapi konusunda deneyimli uzman hekimlerce yapılmalıdır.Kesin gerekmedikçe gebelerde kullanılmamalıdır. Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.Emziren annelerde kesin gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri: 

Ender olarak alerjik reaksiyonlar(ürtiker, pruritus, deride kızarıklıklar vb.) ortaya çıkabilir.

İlaç Etkileşimleri: 

Folinik asit klinik toksisiteyi azaltmak ya da korumak amacıyla folik asit antagonistleri ile aynı zamanda kullanılmamalıdır(metotreksatın aşırı dozdan kuş kullanıldığı durumlar hariç). Folik Asidin yüksek miktarları fenobarbital, fenitoin ve primidon gibi antiepileptiklerin etkilerini azaltabilir ve özellikle çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığını artırabilir. Folinik asit fluorourasil toksisitesini artırabilir.Yaşlı hastalarda birlikte kullanıldığında bu durum daha da önem kazanır.

Doz Önerisi: 

Folinik asit, antifolat uygulamasından sonra 24 saat içinde uygulanmalıdır. Metotreksat antidotu olarak oral veya parenteral yoldan verilen 10 mg/m2’den sonra 72 saat süreyle 6 saatte bir verilen oral -veya parenteral 10 mg/m2 dozda verilir. Trimetoprim veya primetamin gibi memeli dihidrofolat redüktazın hematolojik toksisitesine karşı koymak için bazı araştırmacılar tarafından önerilen günlük folinik asit dozu daha düşüktür ve günde 5-10 mg düzeyindedir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...