Cibacen

Cibacen

Cibacen nedir ne için kullanılır, Cibacen nasıl kullanılır, Cibacen ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Divitab

Ambalaj:

 5 mgx28 divitab

: 10 mgx28 divitab.

Endikasyon: 

aCE inhibitörü olarak hipertansiyon tedavisi ve konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda (NYHA Sınıf IıI) ek tedavi için endikedir.

Kontrendikasyon:

 Benazepril Ve benzeri bileşiklere karşı bilinen aşırı duyarlılık, ACE inhibitörü ile daha önceki bir tedaviye bağlı anjioödem öyküsü ve gebelikte kontrendikedir.

Uyarılar: 

ACE inhibitörleri (benazepril dahil) alan hastalarda,bazıları ciddi olan, istenmeyen çeşitli reaksiyonlar gö-rülebilir.Yüz, dudaklar,dil, glottis ve larinkste anjiyoödem bildirilmiştir. Böyle belirtileri görüldüğünde benazepril derhal kesilmelidir. ACE inhibitörleri alırken sarılık gelişen veya hepatik enzimlerinde belirgin yükselme olan hastalar ACE inhibitörlerini kesmeli ve yakın tıbbi gö-gözetim altında tutulmalıdır. Hipertansif hastanın değerlendirilmesinde daima renal fonksiyon da değerlendirilmelidir.Gebelik sırasında kullanılmamalıdır.Süt emen bebeklerde herhangi bir istenmeyen etki görülmesi olasılığı olmamakla birlikte, emziren annelere önerilmez. Benazepril ile tedavi sırasında da hastalara, araç sürerken veya makine kullanırken tedbirli olmaları örgütlenmelidir.

Yan Etkileri:

 Palpitasyonlar,ortostatik semptomlar, spesifik olmayan gastrointestinal bozukluklar,döküntü, ateş basması, pruritus, ışığa duyarlılık, idrar sıklığı, öksürük,solunum sistemi semptomları, baş ağrısı, sersemlik, halsizlik görülebilir.

İlaç Etkileşimleri: 

Potasyum Tutucu diüretikler (örneğin spironolakton, triamteren, amilorid,vs), potasyum takviyeleri veya potasyum içeren diyet tuzlarının,ACE inhibitörü alan hastalara verilmesi önerilmez.Lityum ile tedavi sırasında ACE inhibitörleri alan hastalarda lityum toksisite semptomları bildirilmiştir.Bir diüretik de kullanılırsa lityumun toksisite riski artabilir.İndometazin, birlikte kullanıldığında ACE inhibitörlerinin hipotansif etkisini azaltabilir.

Doz Önerisi:

 Hipertansiyon: Tiyazit diüretiklerini almayan hastalarda önerilenbaşlangıç dozu günde 10 mg’dir. Doz günde 20 mg’ye çıkarılabilir. Dozaj,kan basıncı yanıtına göre, genellikle 1-2 hafta aralıklarla uygulanmalıdır.Hipertansif hastalarda Cibacen’in önerilen günlük maksimum dozu, tek doz veya iki doz halinde verilen 40 mg’dir.Kreatinin klirensi <30 mL/dakika olan hastalarda başlangıç dozu günde 5 mg’dir.Gerektiğinde bu doz günde 10 mg’ye kadar çıkarılabilir.Konjestif Kalp Yetmezliği: Önerilen başlangıç dozu günde 1 kez 2.5 mg’dir.Kalp yetmezliği belirtilerinde yeterli bir iyileşme görülmeyen hastalarda, semptomatik hipotansiyon veya diğer istenmeyen yan etkiler de görülmediği takdirde, 2-4 hafta sonra Cibacen’in dozu günde bir kez 5 mg’ye yükseltilebilir.Klinik yanıta bağlı olarak, uygun aralıklarla, doz günde bir kez 10mg’ye ve nihayet günde bir kez 20 mg’ye yükseltilebilir. Genellikle Günde bir doz etkindir. Bazı hastalar günde iki doz rejimine dahaiyi yanıt verebilirler. Kreatinin klirensi <30 mL/dakika olan konjestif kalp yetmezliği hastaları için günlük doz 10 mg’ye yükseltilebilir,fakat başlangıçta düşük doz (örneğin 2.5 mg) kullanılması uygun olabilir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...