Methotrexate

Methotrexate

Methotrexate nedir ne için kullanılır, Methotrexate nasıl kullanılır, Methotrexate ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Methotrexate Ampul/Flakon

Atafarm

Metotreksat

Methotrexate Ambalaj:

  • 5 mgx2 mLx5 Ampul
  • 50 mgx2 mLx1 ampul
  • 50 mgx1 flakon.

Methotrexate Eşdeğeri:

EmthexateSFlakon: 50 mg/2 mLx1 flakon( Med İlaç);Methotrexate DBL Flakon: 50 mg/2 mLx1 Flakon(Orna);Methotrexat Ebewe Flakon: 50 mgx5 mLx1 flakon, 500 mg/5 mLx1 flakon(Liba);MethotrexateTeva Flakon: 50 mg/2 mLx1 Flakon(Medİlaç).

Methotrexate Endikasyon:

Meme kanseri,koryokarsinom, koryoadenoma destruens ve hidatidiform ben’i tedavisindeendikedir.Metotreksataynı zamanda akut lenfoblastik lö-seminin palyatif (hafifletici)tedavisinde de kullanılır. Metotreksat kortikosteroidlerle birlikteiyileşmelerin uyarılmasında kullanılmıştır fakat bugün, genellikleiyileşmelerin muhafazasında kullanılmaktadır. Metotreksat aynızamanda Burkitt lenfomasında, ilerlemiş lenfosarkomalarda, özellikleçocuklarda diğer ilaçlarla birlikte ve mikozis fungoides’in ilerlemişevrelerinde de kullanılabilir. Metotreksat teşhisin biyopsive/veya deri muayenesi sonunda konduğu, diğer tedavilere karşıdirençli ciddi psö-riazis (sedef) olgularında uygulanmıştır.

Methotrexate Kontra Endikasyon:Gebeliktekontrendikedir. Beslenme eksikliği olan hastalarda sedef tedavisinde,ciddi böbrek ve karaciğer bozukluklarında, kemik iliği yetmez-liğinde,lö-kopeni, trombositopeni veya anemide kontrendikedir.

Methotrexate Uyarılar:

Kadınlarda sedef tedavisiadet dö-neminin hemen sonrasında başlamalı ve metotreksat tedavisininbitiminden en az 8 hafta sonrasına kadar gebeliği önleyici gerekliönlemler alınmalıdır.

Methotrexate Yan Etkileri:

Başlıcayan etkisi kemik iliği inhibisyonudur. Uygulamadan sonraki 7. ve10. günler arasında, trombosit sayısında belirgin bir düşüşle başlar,hızla ilerleyen bir lö-kopeni gö-rülür. 1. ve 3. günler arasında bulantıkusmave diyare gö-rülebilir. Ciltte dö-küntüler, prüritus ve ürtiker,ışığa karşı duyarlık, pigmanter değişiklikler, alopesi gö-rülebilir.Yanak ve dişeti mukozalarında 3. ve 5. günler arasında yüzeyel ülserasyonlargö-rülebilir. Diğer mukozalarda da ülserler gö-rülebilir.Baş ağrısı, uyku hali, bulanıkgörme ortaya çıkabilir. Solid tümörlerde yüksek doz uygulandığızaman, kreatinin yükselmesiyle birlikte nefrotoksisite oluşabilir.Transaminazlar yükselebilir. Yüksek dozlarda karaciğer fibrozuveya siroz oluşabilir.Hipertermi,pnö-motoraks, amenore, azospermi, hematüri, sistit gö-rülebilir.Alerjik reaksiyon riski olabilir.

Methotrexate İlaç Etkileşimleri:

Salisilatlarve diğer nonsteroid analjezikler gibi bazı maddeler kan düzeyiniyükselttiğinden, metotreksatın bu maddelerle birlikte uygulanmasıönerilmez. Metotreksatın trimetoprimsulfametoksazolle birlikteuygulanması, kemik iliği aplazisi riski taşır ve kesinlikle önerilmez.

Methotrexate Doz Önerisi:

  • Koryokarsinom ve Diğer Trofoblastik Tümörler: Metastatik olmayan gestasyonel trofoblastik neoplazmlar 4 kez 48 saatte bir uygulanan maksimum 60 mg olmak üzere 0.25-1 mg/kg’lik İM dozlar ve bunu izleyen kalsiyum folinat enjeksiyonlarıyla başarıyla tedavi edilir. Bu tedavi 7 günlükaralardan sonra idrarda koryonik gonadotropin düzeyleri normale dönene kadar en az dört kez tekrarlanır.
  • Koryoadenoma Destruensve Mol Hidatiform: Mol hidatiform, koryokarsinoma dönüşebildiğindenMethotrexate profilaktik kemoterapi önerilir.Methotrexate bu hastalıkta koryokarsinom için önerilen dozlarda kullanılır.
  • Lö-semili Çocuklarda: Haftada bir kez 15 mg/m2dozunda parenteral veya oral yolla verilmesi, ilaçla oluşturulanremisyonların sürdürülebilmesi için seçilmesi gereken tedavidir.
  • MeningealLö-semili Çocuklarda: 50 mg/m2’lik dozlar merkezi sinir sistemineyeterli oranda geçmezken, 500 mg/m2daha yüksekMethotrexatedozları beyin omurilik sıvısındayeterli sitotoksik düzeyi oluşturur.Bu tedavi şekli kısa dönemli uygulanmalıdır.
  • Lenfoma: Hodgkin dışındaki lenfomalardaörneğin çocukluk lenfosarkomu, son zamanlarda IV enjeksiyon ve enfüzyon şeklinde verilen 3-30 mg/kg ya (yaklaşık 90-900 mg/m2)Methotrexate ın ardından daha yüksek dozlardakalsiyum folinat ile tedavi edilmektedir. Burkitt lenfoma olgularının bazılarında, erken safhada 5 gün süreyle 15 mg/m2doz programının uygulanmasıyla hastalık belirtileri daha uzun sürede ortadankalkmaktadır.Hastalığın her dö-neminde kombine kemoterapisıklıkla kullanılmaktadır.
  • Meme Kanseri: İleri meme kanseri tedavisinde IV 10-60 mg/m2genellikle diğer sitotoksik ilaçlarla birlikte siklik kombinasyontedavileriyle yapılmalıdır.
  • Osteojenik Sarkom: 20-300 mg/kg (yaklaşık 600-9000 mg/m2) IVenfüzyon ve sonrasında profilaktik kalsiyum folinat kullanılır.
  • Bronkojenik Karsinom: İlerlemiş tümör tedavisinde 20-100 mg/m2 lik IV enfüzyonlar, siklikkombinasyon şekillerine dahil edilmektedir.
  • Baş ve Boyun Kanseri: 240-1080 mg/m2IV enfüzyonkalsiyum folinat ile hem ameliyat sonrası yardımcı tedavi olarak,hem de ilerlemiş tümör olgularında kullanılabilir.
  • Mesane Karsinomu: Her bir veya iki haftada bir kerekullanılmak üzere 100 mg’ye kadar olan dozları IV enjeksiyon şeklindemesane karsinomu tedavisinde kullanılabilir.
  • Sedef Hastalığı: Sedef hastalığında olağan doz,haftada bir kere 10-25 mg IM veya IV uygulamadır, bu doz hastanın ilacagöstereceği toleransa gö-re ayarlanır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...