Mycobutin

Mycobutin

Mycobutin nedir ne için kullanılır, Mycobutin nasıl kullanılır, Mycobutin ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kapsül

Rifabutin

Ambalaj:

 150 mg 30 kapsül.

Endikasyon:

 C4 sayımları 200/µl’ye eşit ya da daha düşük olan, bağışıklık sistemleri baskılanmış hastalarda. avium intrasellüler kompleks (MAC) enfeksiyonlarının profilaksisinde;AIDS’li hastalarda yaygın semptomatik Mycobacterium avium enfeksiyonu tedavisinde; kronik, rezistan ve yeni teşhis edilmiş pulmoner tüberküloz tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyon:

 Rifabutin ya da diğer rifamisinlere (örneğin rifampisin) karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Rifabutin, idrara, deriye ve vücut salgılarına kırmızı turuncu bir renk verebilir.İlacın kullanımı süresince yumuşak kontakt lens takılmamalıdır. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz düşürülmelidir. Şiddetli böbrek bozukluğu varlığında dozun%50 oranında düşürülmesi gerekir. Gebelerde ve emziren kadınlar üzerinde yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yoktur. Bu nedenle gebelerde yarar/risk oranı değerlendirilerek kullanılmalıdır.

Yan Etkileri:

 Bulantı, kusma, karaciğer enzimlerinin artışı, sarılık, lökopeni, trombositopeni, anemi, artralji, miyalji,ateş, döküntü ve nadiren eozinofili, bronkospazm ve şok gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları, deride renk değişikliği, reversibl olan hafif ve şiddetli derecede uveitis görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Rifabutin tedavisi sırasındaoral kontrasepsiyon yetersiz kalabileceğinden, hastalara diğerkontrasepsiyon yöntemlerini kullanmaları önerilmelidir. Rifabutin,klaritromisin ve/veya flukonazol ile birlikte verildiğinde, rifabutin plazma düzeylerinde bir artış meydana gelmektedir.

Doz Önerisi:

 Yetişkinlerde, genellikle günde bir kez, öğünlere bağımlı olmaksızın, günün herhangi bir saatinde tek doz şeklindeoral olarak alınır.Mycobutinile tek ilaç tedavisi uygulandığında, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda MAC enfeksiyonunun profilaksisinde günde 300 mg (2 Kapsül);Mycobutin İle kombine tedavi uygulandığında, nontüberküloz mikobakteriyel hastalıkta (negatif kültürler elde edildikten sonra)6 aya kadar günde 450-600 mg (3-4 Kapsül); pulmoner tüberkülozda 6-9 ay süreyle günde 150 mg (1 Kapsül) veya negatif balgam kültürü elde edildikten sonra tedavi en az 6 ay daha bu şekilde sürdürülür. Budo, daha önce antitüberküloz ilaçlarla tedavi edilmiş hastalar günde 300-450 mg/gün’e yükseltilmelidir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...