Navoban

Navoban

Navoban nedir ne için kullanılır, Navoban nasıl kullanılır, Navoban ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampul

Tropisetron

Ambalaj:

 5 mg/5 mL x 1 Ampul.

Endikasyon:

 Tropisetron,kanser kemoterapisine bağlı bulantı ve kusmaların önlenmesinde ve ameliyat sonrası görülen bulantı ve kusmaların tedavisinde;intraabdominal jinekolojik ameliyat geçirecek hastalarda ameliyat sonrası bulantı ve kusmaların gelişimini önleme amacıyla koruyucu olarak endikedir. Kullanımı, yarar/zarar oranını optimize etmek için ameliyat sonrası bulantı ve kusma geçmişi olan hastalarla sınırlandırılmalıdır.

Kontrendikasyon:

 Aşırı duyarlı kişilerde kontrendikedir.Gebe kadınlara verilmemelidir.

Uyarılar:

 Yorgunluk hissi ve baş dönmesine neden olabileceğinden, taşıt aracı ya da iş makineleri kullananların ilaç kullanırken dikkatli olmaları gerekir. Kontrol altına alınamayan hipertansiyonlu hastalarda, kan basıncı daha da artabileceğinden,günlük dozun 10 mg’nin üzerine çıkmasından kaçınmak gerekir. Tropisetron Kullanan annelerin emzirmeleri gerekmektedir.

Yan Etkileri:

En sık bildirilen yan etkiler baş ağrısı, kabızlık, sersemlik hissi, yorgunluk hissiyle karın ağrısı ve diyare gibi gastrointestinal bozukluklardır.

İlaç Etkileşimleri:

 Rifampisinya da diğer karaciğer enzim indükleyicisi ilaçlarla (örn. fenobarbital)birlikte kullanımıyla düşük tropisetron plazma konsantrasyonları ortaya çıkacağından, aşırı metabolizmalı hastalarda (düşük metabolizmalı larda değil) doz artırımı gerekir.

Doz Önerisi:

 5 mg’lik formlar kemoterapiye bağlı olarak görülen kusmave bulantılarda önerilmektedir: 2 yaşın üzerindeki çocuklar için Navoban’ın önerilen dozu 0.2 mg/kg olup,maksimum günlük doz 5 mg/gündür. Kanser kemoterapisinden kısa birsüre önce olmak üzere, 1. gün enfüzyon (1 Ampul 100 mL normal salin,Ringer solüsyonu, %5 glukoz veya %5 levüloz gibi bir Solüsyonla sulandırılır)veya yavaş enjeksiyon şeklinde İV olarak verilir, bunu 2-6. günlerdeoral uygulama izler.NavobanAmpul içeriğinin uygun miktarı portakal suyu ve kola gibi içeceklerde dilüe edildikten hemen sonra verilebilir ve oral uygulama sabah kahvaltıdan 1 saat önce yapılmalıdır. Erişkinler İçin 6 günlük bir doz şeması önerilir. 1. gün kanser kemoterapisine başlamadan kısa bir süre önce ya infüzyon şeklinde ya da yavaş enjeksiyon olarak IV uygulanır. Bunun ardından 2-6. günler arasında oral olarak her gün 1 Kapsül verilir. Kapsüller bir miktar suyla sabah hemen kalktıktansonra kahvaltıdan en az 1 saat önce alınmalıdır. 2 mg’lik form ise,ameliyat sonrası görülen bulantı ve kusmaların tedavisinde; intraabdominal jinekolojik ameliyat geçirecek hastalarda ameliyat sonrası bulantı ve kusmaların gelişimini önlemede, anestezi indüksiyonundan hemen önceönerilmektedir.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...