Anjina Ve Kalp Krizi

Anjina Ve Kalp Krizi

Kalp kasındaki zayıflama sonucu göğüste sıkışma hissidir. Kalp hastalığınızın olması anjina riskinizi arttırmakla birlikte kalp krizini de tetiklemektedir.

Anjina Nedir?

Anjina, kalbe yetersiz kan gelmesi sonucu meydana gelen geçici göğüs ağrısıdır. Sıkıntı, ağırlık, huzursuzluk, uyuşukluk, yanma, başı veya göğsün arkasında parçalanma hissi Seklinde olabilir. Kollara, boyna ve çeneye yayılabilir. Anjina, genellikle yorulma, yemek yeme veya sıkıntı sonucunda ortaya çıkar. Her göğüs ağrısı anjina değildir, sadece doktorunuz doğru tanıyı koyabilir.

Anjina Atağım Ne Kadar Süre Devam Eder?

Çoğu zaman 5 dakikadan kısa sürer, ancak yarım dakikadan kısa olabileceği gibi yarım saatten uzun da olabilir. Sizde oluşan anjina ataklarının süresini ve gelen ağrının Seklini siz bulacaksınız. Eğer devamlı olarak değişkenlik gösteriyorsa bunu doktorunuza belirtmeniz gerekir.

Anjina Atağım Daha Çok Hangi Durumlarda Olur?

Anjina atağı genellikle yokuş yukarı tırmanmak, çok yemek yemek, çok sıcak veya soğuk havalarda dışarı çıkmak, aşırı sıkılıp üzülmek gibi kalbinizin iş yükünün arttığı durumlarda meydana gelir. Bunun nedenlerinden birisi kan damarlarınızın iç yüzeyinin yağla sıvanması (ateroskleroz) olabilir. Damarlarınız bu şekilde daralmışsa kalbinize çok kan gerektiği durumlarda yeterli kan kalbe ulaşmayacaktır. Diğer bir sebep kalp damarlarınızdan birinin ani olarak kasılması olabilir. Bu ani kasılma da geçici olarak darlığa neden olur. Bu tip ani kasılmaların neden olduğu anjina diğerinden farklıdır ve her zaman atak meydana gelebilir.

Anjina Atağı, Kalp Krizi ile Ayni Şey Midir?

Hayır. Anjina atağı kalp krizi değildir. Kalp krizinde, kalbe ait kaslardan bir kısmı canlılığını kaybeder yani kullanılmaz hale gelir. Ancak anjina tedavi edilmez ise kalp krizi gelişebilir. Anjina ilk geliştiğinde veya şekli değiştiğinde derhal doktora müracaat edilmelidir. Anjina ataklarınız sıklaştığında, süresi uzadığında veya daha az eforla meydana geldiğinde hemen doktorunuzu bu durumdan haberdar edin.

Kalp Krizi Geçirdiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Eğer 10 dakika içerisinde 3 tane dilaltı nitrogliserin tableti aldığınız halde Şikâyetleriniz geçmedi ise hemen acil servise müracaat edin. Kalp krizinin işaretleri genellikle anjinaninkilerden daha şiddetlidir. Kalp krizi geçiren bir hastada görülen ve hemen acil servise gitmeyi gerektiren şikâyetler şunlardır: yarım saatten uzun süren ağrı, terleme, bulantı, nefes darlığı, Şiddetli sıkıntı hissi ve halsizlik. Kalp krizi sonrası meydana gelen ölümlerin en önemli nedeni zamanında doktora ulaşamamaktan kaynaklanır; dolayısı ile bu şikâyetlerle karşılaştığınızda hemen bir acil servise ulaşın.

Anjina Tedavi Edilebilir Mi?

Evet. Anjinanın tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlara ek olarak, sizin hayat tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler atakların oluşmasını önleyebilir. Uygun tedavi ve olumlu alışkanlıklar edinerek hiç ataksız bir yaşam sürebilirsiniz. Doktorunuzun vereceği ilaçlara ek olarak: Yemek yeme alışkanlıklarınız değiştirin; az tuzlu ve az yağlı yiyecekler tüketin. Şişmansanız zayıflayın. Sigara içmeyi bırakın; bu alabileceğiniz en önemli önlemlerden birisidir. Fazla ağır olmayan bir spor programı yapın; bu kalbinizin oksijeni daha iyi kullanmasını sağlayacaktır.

Bunların ötesinde bu hastalığın sadece sizde olmayıp milyonlarca insanın bu hastalığa sahip olduğunu ve yukarıda sayılan önlemler sayesinde normal bir hayat sürdüklerini unutmayın. Kalp krizi geçirdiğinizi düşündüğünüzde çekinmeden ve vakit geçirmeden aşağıdaki telefonları arayın.

Hızır Acil: 112

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...