Üfürümler, bazı kalp kapak, kalp kası ve damar rahatsızlıklarında oluştuğu gibi kan akım hızının arttığı (ateş, kansızlık, gebelik, hipertroidi denen aşırı troid hormon salınımı gibi durumlarda) kalp dışı rahatsızlıklarda da duyulabilir. Ayrıca, özellikle çocuklarda hiçbir rahatsızlık ya da hastalık bulunmadan da üfürüm bulunabilir (masum üfürüm).
Üfürümler; hekim tarafından, kalbin çalışma siklusuna, süresine, frekansına, niteliği - şiddetine göre ve göğüs duvarında duyulabildiği ya da yayıldığı alanlara göre sınıflandırılır ve tarif edilirler. Üfürümlerin kalp kasılma siklusu (sistol) içinde oluşanları hafiften şiddetliye doğru 1den 6ya kadar derecelendirilir. Bu derecelendirmede sesin şiddetinin fazlalığı her zaman kalpteki rahatsızlığın derecesiyle doğru orantılı değildir. Kalp kapaklarındaki kaçak akımları yetmezlik tabiriyle tanımlanır. Mitral yetmezliği, aort yetmezliği gibi. Bu genellikle kalp yetmezliği denen rahatsızlık ile karıştırılır.
Kalbinde üfürüm tespit edilen kişilerin tıbbî değerlendirilmesi bugün hemen her kardiyoloji merkezinde bulunan renkli doppler ekokardiyografi ile yapılmaktadır. Bu çabuk ve uygulama yönüyle hastaya meşakkat vermeyen bir teşhis yöntemidir. Trans özefagial ekokardiyografi (yemek borusu içinden uygulanan) ise özel hazırlık ile yapılan ve belirli özel durumlarda tercih edilen bir yöntemdir.
Yorum Yap
Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap
Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.