Kellik Ve Kalp Krizi Riski

Kellik Ve Kalp Krizi Riski

Yapılan araştırmalara göre kelliğin kardiyovasküler hastalıkların habercisi olabileceği söylenmektedir.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde kalp krizi geçirmiş 250 erkek üzerinde iki yıl süreyle yapılan araştırmada, hastaların yüzde 71’inin kel olduğunun gözlemlendiğini bildirildi.

Doç. Dr. Gökhan Cin, toplumumuzda önemli bir stres kaynağı olan erkek kelliğinin, kalp sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Sorunun, erkeklik hormonu olan testosteronun kalp damarlarındaki tahrip edici etkisinden de kaynaklanabileceğini düşündüklerini belirten Cin, özellikle kel erkekleri sağlık kontrollerinde daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

MEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği Anabilim Dalı Başkan vekili Doç. Dr. Gökhan Cin, Danimarka’da da buna benzer bir araştırma yapıldığını ve kalp krizi geçirenlerin yine aynı oranda kel olduğunun belirlendi. Bunun yanı sıra erken yaşlarda saç ağarması ve yüzde yoğun kırışıklık oluşumu görülenlerin de önemli bir oran tuttuğunu anlattı. Araştırmalar, kel erkeklerin kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu gösteriyor diyen Cin, şunları kaydetti:

Ciddi Bir Psikolojik Sorun

Toplumumuzda erkeklerin kelliği, ciddi bir psikolojik sorun haline geldi. Bu da önemli bir stres kaynağı oluyor ve böylelikle kalp sağlıklarını tehdit ediyor.

Olayın, erkeklik hormonu olan testosteronun kalp damarlarındaki tahrip edici etkisinden kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü araştırmalar diğer yandan çok sayıda genç ve orta yaşta erkeğin acil servislere kellik yakınması ve bununla beraber meydana gelen stres bulguları için başvurduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle özellikle kel erkeklerin riski dikkate alarak kontrol konusunda daha duyarlı olmalarında büyük önem var.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...