Yüksek Topuklu Ayakkabılara Dikkat

Yüksek Topuklu Ayakkabılara Dikkat

Yaz geldi. Gardırobun yenilenme zamanı! Kadınların olmazsa olmazlarından biri olan çeşit çeşit ayakkabılar vitrinlerde alıcılarını bekliyor.

Yanlış Seçim Ayakta Şekil Bozukluğuna Yol Açabiliyor!

Yaz geldi. Gardırobun yenilenme zamanı! Kadınların olmazsa olmazlarından biri olan çeşit çeşit ayakkabılar vitrinlerde alıcılarını bekliyor. Ancak yalnızca modanın etkisiyle alınan ayakkabılar, çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Hem moda hem ayak sağlığı diyen kadınlar için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Sarban, ayak sağlığını koruyacak önerilerde bulunuyor.

Vücudumuzun ağır işçileri ayaklarımız… Üzerindeki onlarca yükü taşırken birçok faktörün de etkisiyle zaman içerisinde ayaklarda bazı şekil bozuklukları meydana geliyor. Genetik etkenler, kas hastalıkları, düztabanlık ya da şeker hastalığı gibi faktörler Halluks Valgus denilen ayak şekil bozukluğunun oluşmasına neden oluyor. Bu etkenlerin yanı sıra giyilen topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar da ayakta şekil bozukluğunun oluşum hızını artırıyor. Ayakkabı seçiminde yapılan bu hatalar nedeniyle kadınlarda ayak şekil bozuklukları çok daha fazla görülüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Sarban, sıklıkla görülen ayak şekil bozuklukları ve alınacak önlemler hakkında bilgi veriyor.

Ayakta Şekil Bozukluğuna Neden Olan 7 Etken

Ayakta şekil bozukluğunun oluşumuna neden olan birçok faktör bulunuyor. Ancak en sık olarak görülen nedenler şu şekilde sıralanıyor.

Topuklu ve Sivri Burunlu Ayakkabı Kullanımı

Topuğu 8-10 cm'den yüksek ve sivri burunlu ayakkabı giymek ayakların en büyük düşmanı. Topuklu ayakkabı ayağın ön kısımlarına büyük yük binmesine neden oluyor. Bir de üzerine ayakkabının sivri burunlu olması parmakları sıkıştırıp üst üste bindiriyor. Bu durumda da başparmak ikinci parmağın üzerine biniyor ve şekil bozukluğu meydana geliyor.

Genetik Yatkınlık

Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi ayaktaki şekil bozukluğunda da genler büyük rol oynuyor. Özellikle anne tarafında bu sorunu yaşayan kişiler varsa kişide de bu durumun ortaya çıkması olası.

Düztabanlık

Düztaban kişilerde orta ayakta normalde olması gereken ark düzleşiyor. Bu nedenle zaman içerisinde gelişen kas dengesizliği ayakta şekil bozukluğuna neden olabiliyor.

Kas Hastalıkları

Ayakta şekil bozukluğunun oluşumunda kasların büyük önemi bulunuyor. Eğer kişide herhangi bir kas rahatsızlığı varsa kaslarında deformite çok daha kolay oluşuyor. Sonuç olarak da kasların yıpranmış olması parmakların birbirlerinin üzerine çıkmasına neden oluyor.

Diyabet Hastalığı

Diyabet (Şeker) hastalığı vücutta bir çok organa etki ediyor. Ayak da diyabet hastalığının zarar verdiği bölgeler arasında yer alıyor. Ayaktaki his kusuruna bağlı olarak yaralar ve parmaklarda şekil bozuklukları oluşabiliyor

İlerleyen Yaş

Yaşın ilerlemesiyle birlikte deformite artıyor ve kaslar elastikiyetini kaybediyor. Hayatı boyunca hiç ayakkabı giymeyen birisinin dahi 60 yaşından sonra ayaklarında şekil bozukluğu oluşabiliyor.

Dans etmek

Dansı meslek grubu olarak seçenler parmak uçlarında uzun süre durdukları için bu bölgede deformiteler meydana geliyor. Özellikle küçüklük çağından itibaren bale yapanların ergenlik döneminde ayaklarında şekil bozuklukları meydana geliyor.

Erken Teşhiste Ameliyatla Tedavi Mümkün

Halluks Valgus estetik bir sorun gibi düşünülse de altında ciddi bir sağlık sorunu yatıyor. Eklem tamamen yerinden çıkıyor ve yer değiştiriyor. Bu durum eklem kıkırdağında kayıplara neden olurken ciddi ağrıları da beraberinde getiriyor. Öyle ki tedavi edilmeyen hastaların ilerleyen dönemlerinde yürümesi dahi zorlaşıyor. Erken teşhis, ayakta oluşan şekil bozukluğunun tedavisinde büyük rol oynuyor. Ameliyatla kıkırdaktaki harabiyet gideriliyor. Ancak hastalık ilerlediyse ameliyatla bile düzeltilemeyecek şekil bozukluklarıyla karşılaşılabiliyor.

Ayakta Şekil Bozukluğunu Önleyecek Öneriler

  • Ön kısmı geniş topuğu 5 santimi geçmeyen ayakkabıları tercih edin.
  • Eğer ailesel bir yatkınlığınız varsa 15 yaşından itibaren parmak arasına silikon makara takın.
  • Babet tarzı ayakkabıları tercih etmeyin. Ayakkabınız dümdüzse içerisine topuk yükseltici koyun.
  • Genetik yatkınlık durumunda ergenlik dönemindeki çocuğunuzu ortopedi muayenesine götürün.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...