Antidepresanlardaki Tehlike

Antidepresanlardaki Tehlike

İngiliz Psikiyatrist David Healy'nin araştırmaları, hastalara verilen SSRI antidepresanlarının, intihar sıklığını artırdığını ortaya çıkardı.

İngiliz Psikiyatrist David Healy'nin araştırmaları, 'intihar eğilimini azaltacak' yaklaşımıyla hastalara verilen SSRI antidepresanlarının, aksine intihar sıklığını artırdığını ortaya çıkardı.

İlk Haftalarda Risk Yüksek

Özellikle söz konusu antidepresanların alındığı ilk haftalarda, bu riskin en üst düzeye çıktığını belirten Üstün Öngel, "Bu nedenle bazı ülkelerde 18 yaşın altında kullanımına ciddi sınırlamalar getirilirken, İngiltere'de ise bu gruptakilere tamamen yasaklandı. Şimdilerde de 18 yaşın üzerindekilerin kullanımıyla ilgili riskler de tartışılıyor" dedi.

Öngel, Türkiye'de ise ailelere ve gençlere, 'ters etki riski olduğu' bilgisi dahi verilmeden ilacın reçetelere yazıldığını ifade ederek, bunların sıklıkla kullanıldığını kaydetti.

Gençlerin Kullanması Sakıncalı

Bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de özellikle 18 yaşın altındakilerde antidepresan ilaçların kullanımında kısıtlamaya gidilmesi gerektiğini vurgulayan Öngel,

"Gençlerimizi bu grup ilaçlardan mutlaka korumalıyız. Bu konuda gereken bir an önce yapılmalı" diye konuştu.

Pazar Payı Artıyor

4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut da SSRI grubu antidepresanların son yıllarda Türkiye'deki kullanımının artış gösterdiğini söyledi. Bu grupta 60'a yakın ilaç bulunduğunu ifade eden Bulut, "Antidepresanların pazar payı artıyor ve şu an yüzde 15'ler seviyesinde. Aynı etkin içeriğe sahip ilaçlar arasında SSRI grubunun pazar payı ise yüzde 10 seviyesine ulaşmış durumda" dedi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.