Sigara Doğacak Bebeğin Cinsiyetini Etkiliyor

Sigara Doğacak Bebeğin Cinsiyetini Etkiliyor

Bilindiği üzere sigara içmek sağlığa oldukça zararlıdır. Peki siz sigara tüketmenin cinsiyet oluşumunda etkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Danimarkalı ve Japon bilim adamları, sigara içen çiftlerin kız doğurma olasılığının, içmeyenlere göre daha fazla olduğunu bildirdi.

Döllenme sırasında günde 20’den fazla sigara içen çiftlerin kız doğurma olasılığı yüzde 18 artıyor.
İngiltere’de yayımlanan tıp dergisi Lancet’te yer alan araştırmaya toplam 11 bin 800 çocuk katıldı. Japon bilim adamı Misao Fukuda ve Kopenhag Üniversitesi’nde görevli Prof. Anne Grete Byskov’un yaptığı araştırma kapsamında, çocukların anne ve babalarının döllenmeden 3 ay önceki döneme kadar uzanan sigara alışkanlıkları incelendi.

Sonuçlara göre, sigara kullanmayan çiftlerin erkek bebek sahibi olma olasılığı yüzde 20 oranında artarken, her biri günde 20’den fazla sigara içen çiftlerin kız bebek sahibi olma olasılığı yüzde 18 oranında artıyor.

Byskov’un hipotezine göre, bebeğin erkek olmasına neden olan Y kromozomlu spermler, sigaradan kaynaklanan olumsuz etkilere karşı hassas olduğu için yumurtaya ulaşamıyor ya da embriyon çok kısa süre yaşıyor. Byskov, X kromozomu taşıyan spermlerin çok daha dayanaklı olduğunu söyledi. Bu arada İngiliz bilim adamları, araştırmanın sonuçlarını dikkat çekici olarak değerlendirirken, sigaranın tümüyle döllenme şansını düşürdüğünü de hatırlatarak, bebek sahibi olmaya çalışan çiftlerin mutlaka sigarayı bırakmaları gerektiğini belirtti.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...