Sigarayı Bıraktıracak 10 Neden

Sigarayı Bıraktıracak 10 Neden

Sigara zihinsel ve fiziksel olarak sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakmanız ve sağlıklı bir hayata adım atmanız sigarayı bıraktıracak nedenler.

Sigarada 401 çeşit zehir ve 43 çeşit kansere yol açan madde bulunduğunu açıklayan uzmanlar, insanları sigarayı bırakmaya yöneltebilecek 10 nedeni açıkladı. Sigaranın kalp, kanser ve solunum yolları hastalıklarına yol açtığına işaret eden, bu nedenlerin bile tiryakileri alışkanlıklarından vazgeçiremediğini belirten araştırmacılar, aşağıdaki nedenlerin, birçok insana sigarayı bıraktırabileceğini savunuyor.

Sigarayı bırakma konusunda insanları etkileyebilecek 10 neden şöyle sıralandı:

  1. Sigara iktidarsızlığı körüklüyor.
    Sigaranın kan dolaşımını yavaşlattığı ve ereksiyonu engellediği araştırmalarla kanıtlandı. Araştırmacılar genellikle erkek tiryakilerin, cinselliği sigaraya tercih edeceklerini söylüyorlar.
  2. Yüzde kırışıklıklara yol açıyor.
    Sigaranın cilt hücrelerine oksijen ve besin gitmesini önlediğini ve ağız civarında dikey kırışıklıklara yol açtığını açıklayan uzmanlar, güzelliğini korumak isteyenlere sigarayı bırakmalarını öneriyorlar.
  3. Sigara içenlerde diş kaybı daha çok görülüyor.
    Sigara tiryakilerinde erken yaşlarda diş kaybının daha çok görüldüğüne değinen uzmanlar, ayrıca dişlerde leke meydana getiren sigaranın, nefesin kötü kokmasına yol açtığını ve ağızda bakteriler oluşturduğunu belirtiyorlar.
  4. Sigara sinüs yollarına hasar veriyor.
    Sigaranın sinüs yollarına hasar verdiğini açıklayan araştırmacılar, sigara içenlerin içmeyenlere göre daha az koku aldığını, sigaranın burun duyusunu azalttığını kaydediyorlar.
  5. Sigara kemik yoğunluğunu azaltıyor.
    Sigaranın kemik yoğunluğunu azaltarak, osteoporosis hastalığına yol açabildiğini saptayan araştırmacılar, sigara içenlerde kalça kırılmalarının daha çok olduğuna dikkat çekiyorlar.
  6. Sigara insanda depresyona girmiş havası yaratıyor.
    Çoğu insanın stres ve depresyona karşı sigarayı kurtarıcı bulduğuna değinen uzmanlar, sigaranın insanı daha çok depresyonda gösterdiğini savunuyorlar. Araştırmacılar, depresyon içindeki insanlara sigaraya başvurmak yerine psikoloğa gitmelerini salık veriyorlar.
  7. Sigara yangın nedeni.
    ABD’de her yıl sigaradan 200 bin yangın meydana geldiğini istatistiklerle belirleyen uzmanlar, sigaradan meydana gelen yangınların yılda 1000 insanı öldürdüğünü, 3 bin insanın da yaraladığını açıklıyorlar. Sigaradan kaynaklanan yangınların, her yıl Amerika’da 300 milyon dolarlık hasara yol açtığı kaydediliyor.
  8. Vücutta dolaşan oksijeni engelliyor.
    Sigaranın, alyuvarların vücuda taşıdığı oksijeni engelleyerek, kalp hastalıkları ve inmeye neden olduğuna değinen uzmanlar, tiryakinin biraz şanslı olması durumunda ise el ve ayaklarda soğukluk ve ağrılı iğnelenmeler görüldüğünü belirtiyor.
  9. Sigara bile bile ölüme götürüyor.
    Sigaraya karşı yapılan kampanyalar ve bilimsel araştırmalar karşısında hala sigarayı bırakmayan tiryakinin, kendini bilerek ölüme attığı ifade ediliyor.
  10. Sigara içen veli çocuğuna kötü örnek oluyor.
    Çocukların genellikle anne ve babalarını taklit etmeye meyilli olduklarına değinen araştırmacılar, sigara içen anne ve babanın, aynı zamanda çocuğuna, sigara içmenin iyi bir şey olduğunu da vurguladığını belirtiyor. ABD’de her gün 3 bin çocuğun sigaraya başladığını açıklayan uzmanlar, sigaraya başlayan her 3 bin çocuktan bininin yetişkinlik çağında sigara ile ilgili hastalıklardan öldüğünü açıklıyorlar.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...