Sizin Öksürüğünüz Hangisi

Sizin Öksürüğünüz Hangisi

Genel olarak, öksürük organik bir hastalığın işaretidir, ama bazen sinirliliğe bağlı olarak psikolojik etkenler de kuru bir öksürüğe sebep olabilirler.

Türlü-Çeşitli Öksürük Türleri Var. Bakalım Sizinki Hangisi?

Psikojenik Öksürük: genel olarak, öksürük organik bir hastalığın işaretidir, ama bazen sinirliliğe bağlı olarak psikolojik etkenler de kuru bir öksürüğe sebep olabilirler. bu öksürük, kişi sinirlenince veya heyecanlanınca daha belirgin olur. elbette, organik nedenli bir öksürüğün psikolojik etkenlerle artma gösterebileceği de unutulmamalıdır.

  • İnek Öksürüğü: ses telleri felci veya solunum kasları zayıflığında, ineklerde rastlandığı gibi, şiddeti fazla olmayan, güçsüz bir öksürük vardır.
  • Havlar Gibi Öksürük: gırtlak hastalıklarında (iltihap, tümör) köpek havlamasına benzer sert bir öksürük görülür.
  • Metalik Öksürük : ana nefes borusunu ve büyük bronşları ilgilendiren hastalıklarda yüksek tonda, metalik tınılı bir öksürük saptanır.
  • Boğmaca Öksürüğü: boğmacada, ani, kuvvetli, tekrarlayıcı öksürük krizleri (bir günde 10-25 kez) vardır. ağır olgularda boyun damarlarında genişleme, gözlerde dışarıya doğru fırlama, morarma görülebilir. öksürük krizi sonunda ötme şeklinde tipik bir ses duyulur.
  • Kusturucu Öksürük: bazı şiddetli öksürük nöbetleri, örneğin boğmaca, kusma ile sonlanır. bu duruma çocuklarda sıklıkla, erişkinlerde nadiren rastlanır. bu tür kusmaların mide hastalıklarıyla hiçbir ilgisi yoktur.
  • İdrar Kaçırtan Öksürük: daha çok, ileri yaşlardaki kronik astımlı hanımlarda görülür. hasta, öksürükten çok idrar kaçırmaktan şikayetçi olduğu halde bunu doktora söylemeye çoğu zaman çekinir. doktorun bunu sorması üzerine hasta bir taraftan utanmış gibi yapar, ama diğer taraftan da çok memnun olur.
  • Sigara Öksürüğü: sigara tiryakileri genellikle öksürdüklerinin ya farkında değillerdir ya da bunu hiç şikâyetten saymazlar. "Sigara içen birinin öksürmesinden daha tabii bir şey olabilir mi?" diye düşünürler. oysa sigara içenlerdeki bu öksürük bronş tahrişinin bir belirtisidir. bu hastalar için iyi ihtimal yeni başlayan bir kronik bronşit, kötü ihtimal ise bronş kanseridir. hele her zamanki öksürüğün karakterindeki bir değişme kanserin ilk belirtisi bile olabilir. sigara öksürüğü için tiryaki öksürüğü ismi de kullanılır.
  • Gece Öksürüğü: gece hastayı uykusundan kaldıran öksürüğe sol kalp yetersizliğinde, astımda, geniz akıntısı olanlarda ve reflüde rastlanır.
  • Yemeklerle ilgili öksürük: öksürüğün yemeklerle bir ilişkisi varsa, mide fıtığı, yemek borusu iltihabı ve mide hastalıkları akla gelmelidir.
  • Dolu Öksürük: halk arasında balgamı olan hastalardaki öksürük dolu öksürük olarak tanımlanır. öksürük sırasında salgıların hareketi hissedilebilir. hasta öksürüğünün sonunda ya balgam çıkarır veya bunu yutar.
  • Gıcık şeklinde öksürük: daha çok üst solunum yolları hastalıklarında rastlanan, boğaza bir şey yapışmış da onu atmak isteme çabasını gösteren bir öksürük tipidir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...