Alternatif Tıbbın Yeni Gözdesi “Doktor Balıklar”

Alternatif Tıbbın Yeni Gözdesi “Doktor Balıklar”

Deri hastalıklarında kullanılan Doktor Balıklar özellikle sağlık turizminde gittikçe ünlenir hale geldi.

Doktor Balıklar

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Çelik yaptığı açıklamada, özellikle sağlık turizminde bazı deri hastalıklarının iyileştirilmesinde bu doktor balıklardan istifade edildiğini söyledi.

Balıkların özel izinle Sivas’tan getirildiğini anlatan Çelik, 3 yıldır doktor balıkları, laboratuvarda doğal yaşam ortamı sağlayarak yetiştirildiğini belirtti.

Doktor Balıklar Üzeride Çalışmalar

"Garra rufa olarak da bilinen balıklar hem Türkiye'de hem de Avrupa'da uzun yıllardır tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. Birkaç yıldır bu balıklarla bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Bu balıkların laboratuvar ortamında üretilmediğini ve yetiştiriciliğinin yapılmadığını gördük. Bugüne kadar kullanılan balıkların hemen hemen hepsi doğadan toplanıyor ve ticari amaçlar için kullanılıyor. Biz de bunu bilimsel çalışmalar kapsamında geliştirip yetiştirmeye başladık ve şu anda üretimini sağlıklı bir şekilde yapmaya devam ediyoruz.

Çalışma ve değerlendirmelerimizin ardından artık balıklarla ÇOMÜ Tıp Fakültesinde özellikle dermatoloji alanında alternatif tıp olarak kullanımına yönelik birtakım çalışmalara giriyoruz. Amacımız, burada doğadaki balıkları, insanların yararına kullanılabilecek şekilde kazandırmak. Balığın üretimi, büyümesi ve alternatif tıbba kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalar olgunlaştıkça bunu kamuoyuyla paylaşacağız."

Tedavi Süreçleri Takip Edilmeli

Balıkların, suya giren insanların vücutlarındaki kabuk ve ölü derileri yediği bilgisini veren Çelik, balıkların ağzındaki ditranol adlı bir enzim sayesinde bazı yaralarda iyileştirici etkisinin görüldüğünü belirtti.

Konunun bilimsel olarak da ortaya konulduğuna işaret eden Çelik, "Tabii bunun bir derecesi var, her derecede tedavi yapılmıyor" dedi.

Çelik, tedavi süreçlerinin mutlaka doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Söz konusu balıklardan turizmde de yararlanıldığına değinen Çelik, "Özellikle güney bölgelerde tatil yerlerinde insanların sadece stres atmak için kullandığı bir yöntem. Manikür, pedikürde kullanılıyor. Suya ayaklarını ya da vücutlarını sokuyorlar. Belli bir ücret karşılığında insanlar bu hizmetten istifade ediyor. Son yıllarda bu oldukça yaygınlaştı" ifadesini kullandı.

İhsan Çelik, bu balıklardan özellikle kaplıca bölgeleri ve bazı otellerde sağlık turizmi kapsamında değerlendirilmesi konusunda girişimcilere yardımcı olmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...