Ege Mutfağından Şifalı Bir Lezzet

Ege Mutfağından Şifalı Bir Lezzet

Ege mutfağında meşhur enfes bir lezzeti olan kuşkonmaz tam bir vitamin deposu. Kuşkonmaz aynı zamanda sağlık açısından'da önemli bir özelliğe sahiptir.

Ege mutfağının eşsiz lezzetlerinden birisi olan vitamin ve mineral deposu kuşkonmazın, insan sağlığına yaptığı katkı saymakla bitmiyor.  Dağ köylülerinin acı ve tatlı olarak isimlendirdiği iki türü bulunan kuşkonmaz, Ege’nin dünyaca ünü zeytinyağıyla birleşince doyumsuz bir tada dönüşüyor. Kuşkonmazın yemeğini yapmakta bilgi ve beceri gerekiyor. Olay otun sert kısmı ile yumuşak olan kısmının ayrılması ile başlıyor. Eğer sert kısım, pişecek olan yumuşak kısmın içine katılırsa hem pişmesi geç olduğundan hem de yeterince yumuşamadığından yemeğin lezzetini bozuyor. Sade, yumurta, pırasa veya soğan katılarak az yağlı teflon tava veya çelik tencerede kavurması lezzetli oluyor. Kavurma hazırlanırken tahta kaşıkla karıştırılması, kaşığın pişirme kabına vurulmaması ise önemli bir ayrıntı. Yoksa yemek acı oluyor. 

Yılın Sadece Belirli Dönemlerinde Yetişiyor

Mart ayının başlarından itibaren Pazar tezgahlarda yerini almaya başlayan kuşkonmaz, yılda sadece 1-2 ay yetişmesi nedeniyle bu lezzeti tatmak isteyenler tarafından büyük rağbet görüyor. Özellikle Ege bölgesinde meşhur olan bitki Aydın’ın dağ köyleriyle özellikle Nazilli’de bolca bulunuyor. Kuşkonmaz bitkisinin insan sağlığına faydaları da saymakla bitmiyor.

Annelerin ve Anne Adaylarının Mutlaka Tüketmesi Gerekiyor

Kuşkonmazn halk arasında ‘Eneç, sarmaşık yada tilki kuyruğu’ gibi farklı isimlerle de anılmakta olduğuna işaret eden Nabız Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Dr. Orhan Şahin, “Hassas çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de bu bitki içerisinde yeterli miktarda bulunur. Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengindir. Bu da vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besim maddesidir. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye edilmektedir. Hamileler ve yeni doğum yapan annelerin bilhassa tüketmesi gereken yiyeceklerdendir" dedi.

Yöresel bitkilerimizin değerli olduğuna değinen Şahin, bu bitkilerin ülkemizin değeri olduğunu ve sahip çıkmamızın önemli olduğuna değindi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...