Obezite Cerrahisi Nedir?

Obezite Cerrahisi Nedir?

Fast food tarzı beslenmenin artması, teknolojinin gelişmesi insanlar arasında morbid obez bireylerin sayısını arttırmıştır.

Fast food tarzı beslenmenin artması, teknolojinin gelişmesi insanlar arasında morbid obez bireylerin sayısını arttırmıştır. Hareketsiz yaşam tarzı, yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı gıdaların tüketilmesi yüzünden obezite yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Obezitenin hızlı yaygınlaşması yüzünden, bu soruna çözüm yolları arayışı hızla artmaktadır. Açlıklarını yemekle bastırmaya çalışan kişiler, yemekten aldıkları hazdan vazgeçemeyenler ilaçlar, tozlar ve bitkisel ürünler gibi farklı şeyler kullanarak buna çözüm bulmaya çalışırlar. Ancak verilen kiloların kısa sürede geri alınması yüzünden, obezite cerrahisi obezler için daha uygun çözüm olarak görünmektedir.

Obezite cerrahisinden  önce yeterince araştırma yapılmadan, estetik kaygılar yüzünden tercihler yapılmaktadır. Bu operasyonlara karar vermeden önce yan etkilerini, zorunlu yaşam tarzı değişiklerini göz önüne almak gerekir. Obezite kişilerde başka sağlık sorunlarına neden oluyorsa, yaşam kalitesinde düşme oluyorsa ameliyat kaçınılmaz sonuç olmalıdır. Bu aşamada deneyimli bir doktordan ve diyetisyenden destek alınmalıdır.

Obezite Ameliyatlarının Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?

Araştırmalar obezite cerrahisinin zayıflama diyetlerindeki gibi beslenme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında değişiklere, ayrıca aktif bir yaşamın olmasını gerektirir. Yapılan ameliyat sonrasında, istediğimi yiyebilirim düşüncesinin terk edilmesi, sıvı ve katı besinlerin bir arada tüketilmemesi, asitli içeceklerin içilmemesi gibi bazı kurallara uyulması gerekir. Bu yüzden ameliyat kararı alırken, mutlaka iyi araştırma yapılmalı ve doktora danışılmalıdır. Obezite cerrahisi sonrasında hastalarda kısa vadede oluşabilecek sorunlar ise;

  • Zatürre (Pnömoni)
  • Bacaklarda pıhtı oluşumu
  • Kalsiyum yetmezliğine bağlı olarak oluşan ağrılar
  • Kesi yerinde meydana gelebilecek enfeksiyonlar
  • Midede oluşabilecek sızıntılar gibi yan etkiler görülebilir. Bu tür sızıntı sorunları bazı durumlarda antibiyotik tedavisiyle çözülürken, bazen ameliyatın tekrar edilmesi gerekebilir.
  • Obezite cerrahisi sonucunda vücutta oluşabilecek ani sarkmalarda estetik operasyonlar gündeme gelebilir.

Yapılan ameliyat sonrasında kişinin yaşamı boyunca bazı vitamin ve mineralleri takviye olarak alması gerekir. Vücut doğal yollardan yeteri kadar gıda alamayacağından kemiklerde ağrı, kalsiyum ve D vitamini eksikliğinden diş kayıpları, aşırı yorgunluk, kuru bir cilt yapısı, depresyon, kan şekerinde düşüklük gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle obezite cerrahisi alanında uzman bir doktora danışılması ve kişi için en uygun olabilecek cerrahi yöntemin seçilmesi gerekir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...