Raf Ömrüne Bakmayı İhmal Etmeyin

Raf Ömrüne Bakmayı İhmal Etmeyin

Uzmanlar tükettiğimiz besinleri alırken saklama ve depolama koşullarıyla beraber raf ömrüne de bakmayı ihmal etmememizi tavsiye etmektedir.

Alışverişlerde ürünün fiyatı ve miktarı yanında, raf ömrü konusunda da duyarlı olun!

Raf ömrü gözetilmeksizin gıda maddesi satın alınmasının, tüketiciyi ekonomik kayba uğrattığı, israfa ve sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi.

Bilimsel yöntemlerle belirlenen ürünlerin raf ömrünün, saklama ve depolama koşulları ile yakından ilgili oluğu söylendi. Tüketicilerin, gıda maddesi satın alırken öncelikle ürünün fiyatı ve miktarı üzerinde durduklarını bildiren uzmanlar, Raf ömrünü gözetmeden alışveriş yapan, ürünü raf ömrü süresince tüketemeyince ya çöpe atıyor ya da tüketimi sürdürerek sağlığını riske sokuyor dedi.

Tüketicilerin alışverişlerinde ürünün fiyatı ve miktarı yanında raf ömrü konusunda da duyarlı olması gerektiğini anımsatan Prof. Dr. Söylemez, Alışverişlerde gıda maddelerinin etiketleri dikkatle okunmalı, raf ömrü ve imal edildiği tarihin yazılı olup olmadığına bakılmalı diye konuştu.

Ne Yapılmalı

Etiketinde imal ve son kullanma tarihi bulunan ürünlerin alınmasını öneren Prof. Dr. Söylemez, sözlerini şöyle tamamladı:

Raf ömrü, saklama ve depolama koşullarıyla yakından ilgili. Örneğin, zeytinyağı hava ve ışık geçirgenliği olan ambalaj içerisinde bulunuyor ve marketlerde güneş ışığı alacak şekilde vitrinlerde, hatta kaldırımlarda sergileniyorsa, raf ömrünün etiketinde yazıldığı gibi olacağı düşünülemez. Etiketinde ürünün, hangi koşullarda saklanması veya depolanması gerektiği belirtilen ürünlere ilgi gösterilmeli. Ayrıca, ecza dolaplarında olduğu gibi, son kullanma tarihi geçen gıdalar da periyodik olarak mutfaklardan ayıklanıp atılmalı. Bu davranış, hangi üründen ne kadar satın alınması gerektiği konusunda tüketiciyi bilgi sahibi yapar, israfı önler.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...