Şeker Hastalarına Özel Tarifler

Şeker Hastalarına Özel Tarifler

Şeker hastaları için özel olan ve şeker hastalarının tüketiminde ve sonrasında sorun yaşamayacağı tarifleri paylaşıyoruz.

Günümüzde şeker hastalığının artması sebebiyle bir çok kişi yemek konusunda sıkıntılar çekmektedir. Örneğin ölçülü yemek, ne kadar yemeliyim gibi sorularla sık boğaz olmaktadır şeker hastaları bugün sizlere şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği ve şeker hastalarına için özel olan tarifleri paylaşacağız.

Zorlu Hastalık: Şeker Hastalığı

Şeker hastalarının tükettiği gıdalar ve yemekler konusunda ne kadar dikkatli olması gerektiğini biliyoruz. Her besinin değerinin(Glisemik indeks) ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini bilirsiniz.

Peki şeker hastalarının rahatlıkla yiyebileceği besinler veya yemekler var mı?

Şeker Hastaları İstediği Kadar Meyve Yiyebilir mi?

Tüm besinlerde olduğu gibi faydalıda olsa tüketiminde aşırıya kaçılan her şeyin fazlası zarara sürüklemektedir. Ve şeker hastalarının yiyebileceği meyveler ve uzak durması gereken meyveler vardır.

Örneğin:

  1. Balkabağı
  2. Karpuz
  3. İncir
  4. Kavun
  5. Vişne

Uzak durması gerekirken

  1. Elma
  2. Portakal
  3. Şeftali
  4. Erik
  5. Kiraz

Gibi bazı meyveleri rahatlıkla tüketebilir.

Meyvelerin haricinde gıda olarak da dikkat edilmesi gereken ve rahatlıkla tüketilebilecek gıdalar vardır. Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği tarifleri sizinle paylaşıyoruz.

Şeker Hasalarına Özel Tarifler

Sunulan tarifler genel olarak şeker hastalarına zararı olmayan tariflerdir. Fakat! hastalığınızın seviyesi ve durumuna göre sakıncalı olabilir!.. Tüketmeden önce hekiminize başvurun.

Şimdiden afiyet olsun

1 - Zeytinyağlı Taze Fasulye

İhtiyacımız olan malzemeler:

  1. 200gr Ayşe Kadın Fasulye
  2. 2 Diş Sarımsak
  3. 1 Limon
  4. 1 Çay Kaşığı Tuz
  5. Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  6. 2 Su ardağı Su
  7. 2 Adet Domates
  8. 1 Adet Kuru Soğan

Yapılışı:

Taze fasulyeleri sirkeli suda 10 dakika beklettikten sonra fasulyeleri kibrit çöpü şeklinde doğrayınız. Sonrasında sarımsak, soğan ve limonu da küp şeklinde doğrayınız. Bir tencere içerisine fasulye ve diğer sebzeleri kayarak üzerine su ve zeytinyağı ekleyiniz sonrasında 25 dakika kısık ateşte pişiriniz

2 - Zerdeçallı - Tarçınlı Mercimek Çorbası

İhtiyacımız olan malzemeler:

  1. 1 Su bardağı kırmızı mercimek
  2. 2 Baş kuru soğan
  3. 1 Yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 Çay kaşığı toz zerdeçal
  5. 1/2 Çay kaşığı toz tarçın
  6. 1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  7. 1 Tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı: 

Kuru soğan ve havuç doğrandıktan sonra tencereye konur ve mercimek eklenir. Tüm malzemenin üzerine dört parmak geçecek kadar su eklenir ve kısık ateşte haşlamaya bırakılır. Haşlanmış malzemeler blenderden geçirildikten sonra baharatlar ilave edilir. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip tekrar karıştırılır. ¼ dilim limon ile çorba içilmek için hazır hale gelir.

3 - Patlıcan Yemeği

İhtiyacımız olan malzemeler:

  1. 1 kg. patlıcan
  2. 5 adet domates
  3. 3 adet sivribiber
  4. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  5. 5 adet arpacık soğan
  6. Tuz, karabiber

Yapılışı: 

Patlıcanlar alacalı soyulup yıkanır ve yarım parmak kalınlığında ufak ufak kesilir. Arpacık soğanların kabukları soyulur. Domatesler rendelenir. Tencereye sıvı yağ ve soğan eklenip çok hafif pişirilir. Üzerine domates rendesi ilave edilip pişirmeye devam edilir. Patlıcanlar da eklendikten sonra birkaç kez karıştırın. Patlıcanların üzerlerini örtecek şekilde sıcak su eklenir. Orta hararetli ateşte 30-35 dakika pişirilir. Ocaktan almaya yakın tuz ve karabiberi ilave edilip karıştırılır. Sıcak servis yapılır.

4 - Diyabetik Güllaç

İhtiyacımız olan malzemeler:

  1. 1 litre light süt
  2. 5-6 adet güllaç yaprağı
  3. 1 su bardağı toz tatlandırıcı
  4. ½ su bardağı dövülmüş ceviz içi
  5. 1 paket vanilya
  6. 1 orta boy şeftali

Yapılışı: 

Süt kaynadıktan sonra ateşten alınır. İçine toz tatlandırıcı ve vanilya eklenir. El yakacak sıcaklığa geldiğinde geniş bir tepside güllaç yaprakları ıslatılır. Sütü iyice çeken yapraklar servis kabına konur. 3-4 sıra yapraktan sonra ceviz içi serpilir, üzerine tekrar güllaç yaprakları serilir. Kalan süt servis kabına boşaltılarak yaprakların iyice süt çekmesi sağlanır. En sonunda üzerini ceviz parçaları ve ince dilimlenmiş şeftali ile süsleyebilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan güllacı buzdolabında 2 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

5 - Kağıtta Çuğra

İhtiyacımız olan malzemeler:

  1. 400 gr. çupra fileto
  2. 1 adet haşlanmış küçük patates
  3. 1 demet maydanoz
  4. 1/2 limon
  5. 1 adet yağlı kağıt

Sos için ihtiyacımız olan malzemeler:

  1. 2 adet kabak
  2. 1 adet havuç
  3. 2 adet soğan
  4. 2 adet küçük sivribiber
  5. 16 adet haşlanmış mantar
  6. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. 2 adet orta boy domates
  8. 3-5 tane karabiber
  9. 2 çay bardağı su
  10. Çok az tuz

Sosun yapılışı: 

Küp küp doğranılan kabak, havuç, domates, mantar, soğan ve sivri biberlere; rendelenmiş domates, tane karabiber ve yağı ilave edilerek kısık ateşte sotelenir. 3-5 dakika daha pişirildikten sonra tuzu eklenip süzgeçten geçirilir.
Çupra fileto şekline getirildikten sonra hazırlanan sos da ilave edilerek yağlı kağıda sarılır ve 10 dakika kadar 200 derecede fırınlanır. Sonrasında küp küp doğranan patatesler de eklenir ve 5 dakika kadar, tekrar sarılarak fırınlanır. Üzerine ince ince kıyılmış maydanozlar ve ince dilimlenmiş limonlarla servis yapılır.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...