Domuz Gribi Onları Mutlu Etti

Domuz Gribi Onları Mutlu Etti

Gittikçe artan domuz gribine yakalanma korkusu, ilaç firmalarının ve medyanın büyük bir başarısı olarak kabul ediliyor.

Gittikçe artan domuz gribine yakalanma korkusu, ilaç firmalarının ve medyanın büyük bir başarısı olarak kabul ediliyor. Avrupa'da hızla yayılan domuz gribi hastalığına yakalanma korkusu ne kadar artıyorsa ilaç firmalarının kar oranını da o denli yükseğe fırlıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 11 Haziran tarihinde tehlikede altıncı aşamaya gelindiğini duyurarak domuz gribini 'büyük salgın' olarak nitelendirmesinden sonra oluşan korku dalgası en çok ilaç firmalarının işine yarıyor. 

Sadece Alman Hükümeti 50 Milyon Kutu Ismarladı

Stern dergisinin verdiği bilgiye göre bu firmalar, milyarlarca Euro kazanacakları bu iş için büyük yatırımlarda bulundu. Oluşan korku dalgası öylesine etkili oldu ki ciddi bir durum karşısında hazırlıksız yakalanmamak için bütün hükümetler ilaç firmalarının öngördüğü bütün tıbbi önlemleri göz önünde bulundurarak kitlesel siparişe yöneldi. Grip maskeleri stoklandı, ilaçlar depolandı, aşılar ısmarlandı. İki ayrı örnek aşı geliştiren ilaç devi Glaxo-Smith-Kline'nin siparişleri yetiştiremediği bildirildi. Sadece Alman hükümeti 50 milyon kutu "Pandemrix" ısmarladı. 50'den fazla ülkenin ısmarladığı miktar ise 291 milyon kutuyu buluyor. 

İlaç Firmalarının Kaybedecek Bir Şeyi Yok

Stern dergisine göre, söz konusu hastalığın yayılmasına neden olan virüsün normal dönemsel gripten daha tehlikeli olup olmadığı yönünde bilgi edinmekten ziyade bu hastalığa yakalanma korkusuna daha çok önem veriliyor. Gerekli koku dalgasının yayılmasından sonra hükümetlerin ister istemez önlem alma yarışına girdiğini kaydeden dergi şu yorumda bulundu: "Gribin beklendiğinden daha masum olduğu anlaşılır ve insanlar aşı olmak istemezlerse ilaç firmalarının kaybedeceği bir şey yok. Onlara ülkeleri ihtimallere binaen donatmak için para veriyoruz."

8 Euro Olan Grip Aşılarından Daha Pahalı Değil

Domuz gribi aşısının ne kadar paraya mal olacağı ise Alman anlaşmaları gizlilik şartı taşıdığı için resmi olarak kesinleşmiş değil. Şirket çevrelerinden gelen bilgiler ise 8 Euro olan dönemsel grip aşılarından daha pahalı olmayacağı yönünde. Bu ise sadece Glaxo-Smith-Kline için milyarlarca Euro'luk kazanç anlamına geliyor. Aynı şekilde tanesi 18,24 Euro eden Tamiflu ve Relenza gibi gribal enfeksiyonlarda kullanılan yüz milyonlarca ilacın sipariş edilmiş olması şirketlerin kârının ne denli yüksek olacağını gösteriyor. 

Gizli Tutulmasını Eleştiriyor

Şirketlerin 'büyük salgın' kararını kullanarak izin alamadıkları ilaçlara ruhsat için baskı uygulamasından rahatsız olan bazı uzmanlar, dünyanın her yerinde kullanılacak standart bir ilacın kullanılması suretiyle ilaç firmalarının korkudan kâr etme faaliyetlerinin önüne geçilebileceğini söylüyor. İlaç firmalarını oluşan korkuyu arkalarına alıp her yıl farklı ilacı piyasaya sürmesini haksız bulan Max Planck Enstitüsü uzmanları da standart aşı ile problemin çözülebileceğinin bilindiğini kaydediyor. Uzmanlar Alman Ordusu için halka uygulanacak aşıdan farklı bir aşı kullanılacak olmasını ve bunun sebebinin gizli tutulmasını da şiddetle eleştiriyor. Halkın yarısının aşı masraflarının sağlık ocakları tarafından ödenecek olması ise ilaç firmalarının kar iştahının kim tarafından karşılanacağını göstermesi bakımından tartışmalı görülüyor.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...