Levotiron

Levotiron

Levotiron nedir ne için kullanılır, Levotiron nasıl kullanılır, Levotiron ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tablet

Levotiroksin sodyum

Ambalaj:

 0.1 mg x 100 tablets.

Endikasyon:

 Basit(ötiroid) guatr ve her türlü etyolojiye sahip hipotiroidizm(miksödem, kretenizm ve her yaştaki hastalarda görülen basit hipotiroidizm)tedavisinde (subakut tiroidit iyileşme evresinde görülen geçici hipotiroidizm hariç), hipofizer TSH supresyonu amacıyla, primer atrofi ve tiroid bezinin kısmen ya da bütünüyle eksik olduğu durumlarda,tiroid supresyon testinde diagnostik amaçla, postoperatuvar tekrarlamayı önlemek amacıyla, fonksiyonel yetmezliğe bağlı primer hipotiroidizmde,tiroiditte, sekonder veya tersiyer hipotiroidizmde kullanılır.

Kontrendikasyon:

 Genel Olarak tanısı konmuş ancak tedavi edilmemiş adrenal korteks yetersizliği nde(ki, bu durumda önce bu yetersizliğin tedavisi yapılır, kısa bir süre sonra T4 Tedavisi eklenir), tedavi edilmemiş tirotoksikoz ve levotiroksine karşı oluşmuş aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.

Uyarılar:

 Fetüse zarar verme riski taşımaksızın,gebelikte kullanılabilir. Laktasyon üzerine kesin etkisi bilinmemektedir.Anne sütüyle az miktarda atılmak-ile birlikte, terapötik dozlarda bebek üzerinde etkili olmayacağı görüşü hakimdir.

Yan Etkileri:

 İştahta ve menstrüel periyoddadeğişiklikler, gö-ğüs ağrısı, diyare, tremor, baş ağrısı, irritabilite,huzursuzluk, taşikardi ve kardiyak aritmiler, sıcağa karşı hassasiyet,uykusuzluk, aşırı terleme, kusma, kilo kaybı gibi hipertiroidizm belirtileri ne yol açabilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Kolestiramin İle levotiroksinin en az 4 saat arayla alınmalıdır. Diabetes mellitus olgularında, levotiroksin, insülin ya da oral hipoglisemik ilaçlar gereksinmesini artırabilir. Tiroid müstahzarları antikoagülanların aktivitesini artırabilir. Levotiroksin, dijitalis müstahzarlarının etkisini azaltabilir. Östrojenler, tiroksin bağlayıcı globulin serum değerlerini yükseltebilir. Fenobarbital, teorik olarak levotiroksin hepatik degradasyon unu artırabilir. Levotiroksin tedavisi sırasında fenitoin İV yoldan uygulanmamalıdır. Tiroid müstahzarları sempatomimetikaminler ya da trisiklik antidepresanların etkilerini arttırabilir.T4’ün periferde T3’e dönüşümünü kısmen yada tamamen inhibe edici ilaçlar,b blokerler, yüksek dozda propiltiourasil, bazı X-ışınları kontrast maddeleri ve deksametazon, levotiroksinin terapötik etkisini azaltabilir.

Doz Önerisi:

 Basit guatr, tiroidit ve postoperatif tekrarı önleme tedavisinde günde 1 Tabletle başlanır ve doz günde 2 tablet kadar artırılabilir. Ender olarak daha yüksek dozlar uygulanabilir.Hipotiroidizmde günlük ilaç gereksinimi hastadan hastaya değişebilir.Genelde ½ Tabletle başlanmalı ve her 2-3 haftada bir ¼ Tablet artırılmalıdır.Uzun süreli miksödem (özellikle de kardiyovasküler bozukluklar söz konusuysa) durumlarında doz dikkatle ayarlanmalıdır. Böyle durumlarda¼ Tabletle başlanmalı ve günlük maksimum doz 100-200 mg tiroksin (T4) olacak şekilde düzenlenmelidir. tedavinin ilk dört haftası sonunda; klinik ve laboratuvar bulgularına göre müstahzarın dozu yeniden ayarlanmalıdır.

 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...