Paracetamol

Paracetamol

Paracetamol nedir ne için kullanılır, Paracetamol nasıl kullanılır, Paracetamol ilacının yan etkileri ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Paracetamol Pediatrik Elixir

Parasetamol

Paracetamol Pediatrik Elixir Ambalaj:

 120 mg/5 mL x 150 mL lik şişe.

Paracetamol Endikasyon:

 Çocuklarda hafif ve orta şiddetli ağrılar ile ateşin semptomatik tedavisinde endikedir.

Kontr.E.:

 Parasetamole aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalar ile karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir.

Paracetamol Uyarılar:

Hepatik nekroz, parasetamolün aşırı dozuna bağlı bir komplikasyondur. 10 gramın üzerinde alınması durumunda toksisite görülebilir. Anemili veya kardiyak, pulmoner, renal ya da hepatik yetmezliği olanlarda doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.- 5 günden uzun süren ağrılar, ateşi 39.5°C den fazla olanlarda, 3 günden daha uzun süren ateşte ve tekrarlayan ateş olgularında doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Paracetamol Yan Etkileri:

  •  Nadiren alerjik ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarına ve makülopapüler döküntülere neden olabilir.
  • Yine çok nadir olarak mide bulantısı görülebilir.
  • Uzun süreli kullanımda nadir olarak hemolitik anemi, trombositopenik purpura ve agranülositoz olguları bildirilmiştir.

İlaç Etkileşimleri:

 Yüksek dozda uzun süreli kullanımda antikoagülanların etkisini artırmaktadır. Uzun süreli yüksek dozda kullanılanparasetamol kumarin, indantoin türevleri ile fenotiyazinlerle etkileşebilir,ürinez, 5-hidroksiindol asetik asit testinde yanlış pozitif sonuç verebilir.Kloramfenikol, barbitüratlar, antikonvülsanlar, desipramin, doksorubisin,mide boşaltma süresini etkileyen ilaçlarla etkileşebilir. Alkol, parasetamolün hepatotoksik etkisini artırır.

Paracetamol Doz Önerisi:

 Günlük doz çocuklarda hastalık ve kilo durumuna göre 3-4x½-2 ölçektir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...