Aspirin Kullanımı Sağlıklı İnsanlar İçin Zararlı

Aspirin Kullanımı Sağlıklı İnsanlar İçin Zararlı

Araştırmada, kalp ve damar hastalarında kanın pıhtılaşmasını önleyen aspirinin sağlıklı insanların her gün aspirin kullanmasının tehlikeli olduğu belirtildi.

İngiltere'de bugün yayımlanan Aspirin for Asymptomatic Atherosclerosis (AAA) adlı araştırmada, kalp ve damar hastalarında kanın pıhtılaşmasını önleyen aspirinin iyi etkileri yadsınmamakla birlikte, sağlıklı insanların her gün aspirin kullanmasının tehlikeli olduğu belirtildi. 

Sağlıklı Kişilerde Kanama Riski Var

Edinbourg Üniversitesi profesörlerinden Gerry Fowkes, araştırmayı, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa Kardiyoloji Kongresi'nde sundu. Araştırmaya destek veren profesörlerden İngiliz Kalp Vakfı Müdürü Peter Weissberg, her gün hafif dozda kullanılan aspirinin, göğüs anjini, kalp krizi veya beyin kanaması riskini önlediğini ama kalp ve damar hastası olmayan sağlıklı kişilerin kalp ve damar hastalığını önlemek için aspirin kullanmamaları gerektiğini, çünkü aspirinin sağlıklı kişilerde kanama riskini artırdığını ifade etti. 

Araştırma çerçevesinde, yaşları 50 ile 70 arasında olan ve daha önceden kalp ve damar sorunu olmayan 3500 erkek ve kadına her gün 100 miligram aspirin verildiği ve 8 yıl boyunca bu kişilerin izlendiği belirtildi. Araştırmada, 8 yıldan sonra bu kişilerin yüzde 2'sinde kanama tespit edildiği kaydedildi.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...