Kısa Boylı Olanların Kalp Krizi Geçirme Oranı Daha Yüksek

Kısa Boylı Olanların Kalp Krizi Geçirme Oranı Daha Yüksek

Araştırma ilginç sonuçlar elde edildi. Kalp krizi riskinin damarları daha dar olan kısa boylu insanlarda, uzun boylulara kıyasla daha fazla olduğu ortaya koydu

Yapılan araştırmada kısa boyluların kalp krizi geçirme oranının neden daha yüksek çıkmasının nedenleri de açıklanmaya çalışıldı. Leicester Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmaya göre, bu farkın nedeni genetik faktörler. İngiltere’de her yıl 73 bin kişi kalp bağlantılı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Bilim insanları uzun yıllardır yapılan farklı araştırmalarda, boy uzunluğu ile kalp hastalıkları arasında bir bağlantı olduğunu görüyordu. Ancak son araştırma, bunu daha net ortaya koydu. BBC Türkçe’nin haberine göre Araştırmada kalp hastalığı geçirmiş olan ya da sağlıklı, farklı boy uzunluğunda 200 bin kişinin DNA’larını inceledi ve bireylerin boy uzunluğunu belirleyen genetik değişkenlerin, kardiyovasküler sistemin gelişiminde de etkili olduğu ortaya çıktı.

Genetik Faktörler Etkili

Profesör Samani, “DNA bir kişinin yaşam tarzı ya da sosyoekonomik şartlarıyla değişebilecek bir şey değil. Kısa boy koroner kalp rahatsızlıklarıyla doğrudan bağlantılı ise, kısa boyda etkili olan genetik faktörler de kalp rahatsızlıklarıyla doğrudan bağlantı demektir” diyor. Araştırmaya destek veren İngiliz Kalp Vakfı’ndan Profesör Jeremy Pearson da, Independent gazetesine yaptığı açıklamada, bunun ‘Kalp rahatsızlıklarının genetik nedenleri de olabileceğini gösteren ilk araştırma’ olduğunu belirtiyor. Bilim insanları yine de bu araştırmadan yola çıkarak kısa boylu insanların daha sık kalp kontrolünden geçirilmesinin gerekli olmadığını, kalp hastalıklarına neden olan birçok değişik faktörün bulunduğunu belirtiyor. Korunma planın en iyi yolu ise sağlıklı bir yaşam tarzı.

Nedeni Damarların Daha Dar Olması

Kısa boylularda, kalbe kan sağlayan ana damarlar daha dar oluyor ve bu da yağ birikimini artırarak damar duvarlarının kalınlaşmasını kolaylaştırıyor. Atardamarların tıkanması da kalp krizine neden oluyor. Profesör Sir Nilesh Samani, “Genetik olarak sizi kısa ya da uzun yapan değişkenler, aynı zamanda kan damarlarınızın yapısını da etkiliyor. Bu da sizin kalp hastalığı geçirme riskinizi artırıyor ya da azaltıyor” diyor. Araştırmaya göre, iki insanın boyları arasındaki her 6,35 santimlik fark, kısa boylu kişinin kalp krizi geçirme riskini diğerine göre %13,5 artırıyor.  Spor yapmanın da önemli olduğunu belirten yetkililer doğru beslenme ile birlikte bu riski düşürmenin mümkün olabileceğini belirtti.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...