Baş Ağrısını Hafife Almayın !

Baş Ağrısını Hafife Almayın !

Aslan Tekataş, baş ağrısı ile ilgili tedavinin en önemli aşamasının kişinin sosyal hayatındaki bir takım değişikliklere gitmesi olduğunu söyledi.

Tekataş, "Bir baş ağrısı ayda 2'den fazla ise ve şiddetli bir baş ağrısı ise bunun tedavi edilmesi gerekiyor" dedi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliği toplantı salonunda gerçekleştirilen 'Baş Ağrıları' konulu basın toplantısında konuşan Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslan Tekataş, bugün için bilenen 300 çeşit baş ağrısı çeşidinin olduğunu belirtti. Tekataş, baş ağrısı vakalarında kişilerin bilinçsiz ilaç kullanımının yanlış olduğunu dile getirerek, "Benim baş ağrımı x bir ilaç kesiyor' demek yanlış bir şey. Bir baş ağrısı ayda 2'den fazla ise ve şiddetli bir baş ağrısı ise bunun tedavi edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Baş Ağrısı İçin Mutlaka Hekime Başvurun

Bir baş ağrısının günler içerisinde, haftalar içerisinde veya aylar içerisinde giderek şiddetlendiği veya hiç geçmediği takdirde kişilerin mutlaka hekim yardımına başvurması gerektiğini vurgulayan Nörolog Tekataş, "Gün içerisinde hiç düzelmesi olmuyorsa bu kişi mutlaka bir yardım almak zorunda. Kişini şikayetleri, hapşırmakla, aksırmakla, öksürmekle, cinsel ilişkiyle veya efor ile ortaya çıkıyorsa yine bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Baş ağrısına başka durumlar etki ediyorsa mesela yüksek ateş, şuur durumunda değişiklikler, kafa karışıklığı gibi durumlar oluyorsa bir menenjit, beynin iltihabı veya zarların iltihabı gibi durumlar sonucunda yine hekime başvurması gerekiyor" şeklinde konuştu.

10 Yaş Altı Ve 50 Yaş Üzerinde Bulunanlar Dikkat!

Tekataş, baş ağrısının genel bir başlama yaşı olduğunu 10 yaş altı ve 50 yaş üzerindeki baş ağrılarının ciddi sonuçları olabileceğine değinerek, "Bir başka önemli konu ise baş ağrısının başlama yaşı. Baş ağrısının genel bir yaşı vardır. Genellikle bayanlarda çok sık gözükür ve üreme çağının hastalığıdır. Bu çağların dışındaki baş ağrıların dışında mutlaka yine bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Mesela 10 yaş altında ve 50 yaş üzerinde ki baş ağrılarında mutlaka ilgili branştan bir hekimle görüşülmesi gerekiyor" diye konuştu.

“Migren Baş Ağrısı 4 İla 72 Saat Arasında Sürer"

Migren baş ağrısının diğer baş ağrısı çeşitlerinden önemli olduğunu, ayırt edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Tekataş, "Altını çizmemiz gereken bir diğer önemli konu migren baş ağrısının diğer baş ağrılarından ayırt edilmesi. Çünkü çok sık rastladığımız bir şey. Diğer baş ağrıları genellikle tek taraflı baş ağrılarıdır, migren baş ağrıları ise genellikle zonklama karakterinde, kalp atar gibi bir baş ağrısına sahiptir. Onun dışında şiddeti hafif veya orta şiddetlidir. Genellikle bulantı veya kusma ikisi beraberde olabilir, tek başına birisi de olabilir ve baş ağrısına eşlik eder. Migren baş ağrıları ataklar halinde gelir. Belirli bir süresi vardır. Ortalama 4 ila 72 saat arasında sürer" dedi.

Baş Ağrısıyla Mücadelede En Önemli Adım Günlük Yaşam Şeklini Değiştirmek 

Tekataş, baş ağrısına sahip olan kişilerin tedavi sürecinde atabilecekleri ilk ve ön önemli adımın günlük yaşam tarzlarını değiştirmek olabileceğini belirterek, "Baş ağrısına sahip olan kişilerin yaşam şekillerini değiştirirlerse baş ağrılarından kurtulma şansları var. Mesela, bir gerilim tipi baş ağrısı stres; sıkıntıyla ortaya çıkıyor. Kişiler o ortamlardan kendilerini uzak tutabiliyorlarsa, baş ağrılarından kurtulabilirler. Mesela, baş ağrısına sahip olan kişiler, mevsimler geçişlerde kendilerine dikkat edebilirlerse baş ağrısından kurtulabilirler. Mesela, lodoslu havalarda dışarı çıkmamak, çok sıcak havalarda dışarı çıkmamak gibi yöntemlerle kişiler baş ağrısının önüne geçebilir. Baş ağrıları bazı yiyeceklerle de ilgili olabilir. Bazı migren hastaları çok enteresandır şarapla, çikolatayla, domates gibi yiyecek ve içeceklerle baş ağrılarının tetiklendiğini söylerler. Bazı hastalar da uykusuzluk veya aşırı uyku ya da açlıkla veya fazla yemeyle baş ağrılarını tetiklediklerini söylerler. Kişilerin günlük yaşam şekillerini değiştirmesi baş ağrıların tedavisinde bir numaralı ve en önemli aşamadır" şeklinde konuştu.

Bir Baş Ağrısı Ayda 2'den Fazlaysa Tedavi Edilmesi Gerekiyor

Bilinçsiz ve yanlış ilaç kullanımlarının hoş olmayan sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Nörolog Tekataş, "Ağrı kesiciye ağrıyla karşılık verebiliyor. Onun için bilinçsiz bir şekilde ağrı kesici kullanılmaması gerekiyor. 'Benim baş ağrımı x bir ilaç kesiyor' demek yanlış bir şey. Bir baş ağrısı ayda 2'den fazla ise ve şiddetli bir baş ağrısı ise bunun tedavi edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...