İç Sıkıntısı En Çok Mükemmelliyetçileri Vuruyor

İç Sıkıntısı En Çok Mükemmelliyetçileri Vuruyor

Kaygılı bir yapıya sahip olanların detaycı takıntılı mükemmeliyetçi yapıda olanların bu durumla daha kolay karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz.

Tereddüt, huzursuzluk, kararsızlık, mutsuzluk ve kimi zaman nefes alamama gibi belirtilerle kendini gösteren iç sıkıntısı, sanılanın aksine durup dururken ortaya çıkmıyor, iç sıkıntısının herkeste görülebileceğini belirten Uzman Psikolog Selin Karabulut, "Özellikle kaygılı bir yapıya sahip olanların, detaycı ve takıntılı mizacı olanların, mükemmeliyetçi yapıda olanların bu durumla daha kolay karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz" dedi.

Boşluk Hissi Yaratıyor

İç sıkıntısının kişide boşluk hissi yarattığını söyleyen Karabulut, "Bu dönemlerde insanlar kayıp veya eksik olan bir şey varmış gibi hisseder ancak bunun ne olduğu da tam olarak bilinmez. Bunun gerilimi yaşanır" dedi. İç sıkıntısı uzadığında gerilim arttığını ve günlük yaşamı etkilemeye başladığını belirten Karabulut, "Bu durumlarda kaygıdan, depresyondan veya başkaca bir psikolojik durumdan söz etmek uygun olabilir" diye konuştu.

Bir Yakınınıza Anlatın

İç sıkıntısı hissedildiğinde bunun üzerine yoğunlaşmanın genelde işleri zorlaştırdığını söyleyen Karabulut, şunları kaydetti: "Kişi önce bu iç sıkıntısını kendi kendine tanımlamaya çalışmalıdır. Daha sonra geriye dönük araştırma yapabilir; 'hangi olayın üzerine bu sıkıntı gelişti, en son kiminle ne konuştum, ne için endişelendim?' gibi. Özellikle beklenilmesi gereken durumlarda, o bekleme süresini farklı bir iş ile geçirebiliyor olmak bu sıkıntının azalmasında faydalı olacaktır. Mümkünse bu sıkıntıyı bir yakınınızla paylaşmak, endişenizi anlatmak iyi gelecektir.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...