Şeker Hastalığında Ayak Bakımı

Şeker Hastalığında Ayak Bakımı

Şeker hastalarının ayakları daha kuru olmaya meyillidir. Düzenli bakım yapılmadığı taktirde çatlaklar meydana gelmektedir.

Şeker hastalığına sahipseniz, yediğiniz gıdalara dikkat ettiğiniz kadar şeker hastalığının etki ettiği organ ve uzuvlarınıza da dikkat etmeniz gerekiyor. Ayak bakımınız için her gün birkaç dakikanızı ayırmalısınız. Böylece şeker hastalığının ayaklarınızda neden olabileceği sorunları en aza indirebilirsiniz. Aşağıdaki önerileri dikkate alın.

Ayaklarınızı Temiz Tutun

Ayaklarınızı her gün özenle yıkayın. Ilık su ve sabun ya da doktorunuzun önereceği bir temizleyici kullanın. İyice temizleyin ve yumuşak ve temiz bir havluyla kurulayın. Deriyi korumak için nemlendirici bir losyon sürün (parmak aralarınıza sürmeyin).

Yumuşak, emici ve temiz çoraplar giyin. Çorap ve ayakkabılarınızın kan dolaşımını engelleyecek kadar sıkmaması ya da aşırı terlemeye yol açmamasına dikkat edin. Sentetik maddelerden yapılmış çoraplardan kaçırın, çünkü bunlar ayak derinizdeki nemin buharlaşmasını önler ve ayaklarınızın sürekli ıslak kalmasına neden olurlar.

Ayaklarınızı Her Gün Kontrol Edin

Ayaklarınızı, parmak aralarınızı ve tırnaklarınızı dikkatlice kontrol edin. Görmekte güçlük çektiğiniz bölgeler için küçük bir ayna kullanabilirsiniz. Nasırlar, çatlaklar, kesikler, çürükler, sıyrıklar ya da şişme ve kızarıklık gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığına bakın. Ayağınızda hassas ya da enfeksiyonlu bir bölge fark ederseniz, doktorunuza danışın. Doktorunuz ayrıca normal kontrollerinizde de ayaklarınızı inceleyecektir.

Diyabet Hastaları Ayakların da Neden Yara Çıkar?

Şeker hastası olan kişilerin şeker değerlerini her zaman koruması gerektiğini biliyoruz. Peki değerlerine dikkat etmediği taktirde olabilecek durumlar neler?: şeker düzeyi yüksek olan hastalar da büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Peki yemek konusun da nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Örneğin: Şeker hastalarının yiyebileceği meyvelerin yanı sıra ne kadar doğal olsa da Uzak durulması gereken meyveler de vardır. Önerilen meyvelerinde fazlası şeker hastalarına zararlıdır.

Şeker hastaları için tüm yiyeceklerin değerlerine(Glisemik indeks (GI)) dikkat edilerek tüketilmesi gerekir.

Tırnaklarınızın Bakımına Dikkat Edin

Tırnak makaslarını kullanmayın; yaralanmaya neden olabilirler. Bir tırnak törpüsüyle, tırnaklarınızı parmağınızın şekline uygun olarak yuvarlak değil düz bir biçimde kısaltın. Tırnaklarınızı çok fazla kısaltmayın; böylelikle şeker hastalarında çok ciddi sorunlar yaratabilecek tırnak batmalarını önleyebilirsiniz.

Yaralanmalardan Kaçının

Egzersiz kan dolaşımını artırarak, ayaklarınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, fiziksel etkinliklerinizi seçerken, yaralanma riskini göz önünde bulundurun. Ayaklarınız ya da bacaklarınız yorulduğunda, etkinliğinize devam etmeden önce, birkaç dakika oturun ve ayaklarınızı yukarıya kaldırın.

Yorum Yap

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Giriş Yap

Yorumunuzun kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.

...